Двадесет пута повећан број корисника мобилног банкарства

БЕОГРАД: Број корисника мобилног банкарства међу потрошачима у Србији је повећан за чак 20 пута у последњих шест година, изјавила је данас вицегувернер Народне банке Србије Драгана Станић на Дигиталном самиту Западног Балкана. 
mobilni telefoni pixabay
Фото: pixabay.com

Станић је рекла да на панелу FinTec h да је несумњиво да је технологија променила свет финансија.

"Такође, број корисника мобилних плаћања је порастао преко 3,5 пута, у претходних шест година", рекла је Станић и додала да се платне картице користе око три пута више. 

Она је говорећи о новинама које доноси FinTec h рекла да су све те промене донеле и бројне ризике и изазове.

"Финансијски систем је сада можда најдигитализованији део економије. 

Мењају се неповратно сви финајсијски процеси, на пример, како се управља подацима, великим подацима, клаудима, дигитални идентитет и друго". 

Како каже, цео свет се пита куда ће све то одвести банкарство. Станић је напоменула да се раније често могло чути да ће FinTec h прогутати банке, док сада сви говоре о сарадњи банака и FinTec h, као и о томе да се може узети кредит преко чет апликације, пребацити средства мобилним телефонoм или имати банку на мобилном телефону. 

Указала је и на многе ризике које носе електронске валуте и преваре у свету које се мере милијардама. 

Са друге стране, улога централних банка је да брину о стабилности система и безбедности корисника, рекла је Станић и нагласила да је НБС очувала финансијску стабилност у претходних шест година. 

Казала је да је НБС увела многе новине, створила услове за улазак нефинансијских институција, омогућила електронски новац, повећала број места на којима се могу користити платне картице, поједноставила промену банке за клијенте, увела инстант плаћања. 

Како је рекла Станић, инстант плаћање је најсавременији вид плаћања у свету и може се извршити у рекордном времену на сваком месту. 

Тако је до сада од 22. октобра, каже, реализовано два милиона трансакција у вредности од 30 милијарди динара, са просечним трајањем трансакције од 1,17 секунди. 

Нагласила је да је НБС омогућила старт ап компаније – FinTec h и међу првима у Европи да је омогућена провера идентитета преко видео везе и то у реланом времену. 

Затим закључивање он лајн уговора о идентификацији клијената без одласка у банку и друго. 

"Темпо промена се неће успортити већ ће се све више убрзати", рекла је Станић. 

Петар Стефановић из Комерцијалне банке каже да је банкарски сектор “главни кирвац” што настају FinTec h компаније, али и нагласио да без обзира на то сви треба да се окрену киљетима и њиховим потребама. 

Комерцијална банка се, каже, одлучила да покрене талас дигитализације која ће се ”вртети” око потреба клијената, па је од првог таласа диитализације коју је спровела подмладила киљентелу за 19 година И све висе младих постају њихови клијенти управо због дигиталних услуга. 

“То значи да банка има будућност и потенцијал да остане на тржишту и стреми ка још бољој позицији”, рекао је Стефановић али и нагласио да услуге те банке, као што је сервис за слање новца преко мобилног телефона, недавно користила и 78-годишња бака. 

Снежана Јаковљевић из Банке Поштанска штедионица каже да сви морају да теже ка дигитазлиацији, која подразумева велика инцијална улагања која дугорочно заправо значи смањење трошкова за те процесе. 

“Свесни смо да се још увек највећи број трансакција обавља у готовини. Све банке, са изузецима, нуде услуге од онлањн кредита до увида у трасакције и увида у задуженост”, каже Јаковљевић.

Нагласила је да се банке припремају и за увођење плаћања преко ЉР кода, те да већ назире скоре измене Закона о платним услугама.

Владимир Ђорђевић из ПКС оцењује да права вредност лежи у синергији банкарства и иновација. 

“Кључ је комуникација и едукација”, наводи Ђорђевић и додаје да је неопходно повећати тржиште и искорачити у регион, те да то подразумева сарадњу регулативних органа. 

“Што се тиче самих старт-апова, кроз закон о алтернативним инвестиционим фондовима може да се створи јаснија регулатива за оснивање фонодова предузетничког капитала”, каже Ђорђевић. 

Највећи искорак систем НБС да се поред традиоцналног начина плаћања кеш и картица апликација ПКС треба да омогући да примају новац. 

Председник Richfox Capital BP-а, алтернативног hadge фонда, Драго Инђић је рекао да је FinTec h нешто много "дубље" у финансијском систему и да се банке више не своде само на неку зграду и депозите, већ и на апликације које могу и деца користите.

"Више није реч само о платном промету, већ и позајмицама и многим другим стварима. Сада је све спаковано у једну целину која много побоољшава ефикасност финансијског система".

Каже да се FinTec h појавио као велика конкуренција банкарском систему, с обзиром да свега десетак људи могу да контролишу 300.000 рачуна широм Европе.

Он је додо да коришћење финтекова доприноси појефтињењу финансијских услуга.

"FinTec h ће да допринесе развоју финансијског система", додао је Инђић.

У Србији 3,6 милиона грађана користи мобилна плаћања

Број грађана у Србији који користе услуге интернет и мобилног плаћања порастао је са мање од 800.000 пре шест година на 3,6 милиона, изјавила је данас вицегувернер Народне банке Србије Драгана Станић.

"Број трансакција иницираних кроз ове канале се у шестостручио, а платне картице се користе три пута више", рекла је Станић на Дигиталном самиту Западног Балкана.

Такође, број корисника мобилних плаћања међу предузетницима и правним лицима порастао је више од 3,5 пута, у претходних шест година, додала је Станић.

Каже и да се број корисника мобилног банкарства међу потрошачима односно грађанима у Србији увећао за чак 20 пута у истом периоду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести