ЕБРД кредитира куповину станова у Србији

НОВИ САД: Долазак међународних кредитних линија код нас и финансирање привреде под повољнијим условима није ништа ново. Такав један аранжман су потписали Европска банка за обнову и развој и Унукредит банка из Србије.
Kredit/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о кредитној линији тешкој 160 милиона евра. Овај аранжман разликује се од сличних по томе што је новац одвојен и за стамбене кредите за становништво. Услов је да се 60 одсто позајмљенг одбори житељима Србије који живе ван Београда.

За стамбене позајмице намењено је 60 милиона евра. Директорка канцеларије ЕБРД за Западни балкан Жужана Харгитал објаснила је да су стамбени кредити који иду преко  њих намењени пре свега онима који први пут решавају стамбено питање.

Председница Извршног одбора Уникредит банке Феза Тан рекла је да банка на овај начин помаже и боље услове живота грађана и подржава економски развој локалне заједнице.

Остатак новца намењен је кредитирању малих и средњих предузећа и предузетника и то за инвестиције и за обртни капитал. Позајмице ће се одобравати за лакше финансирање мањих бизниса. Предузетницима ће се инвестициони кредити одобравати на период од седам до 10 година, а за обртна средства до три.


Камата од два до четири одсто

Камата на ове стамбене кредите биће фиксна.Износиће 2,09 одсто за позајмице на пет година односно 3,99 одсто за период враћања од 20 година, али уз варијабилну камату која је између три и четири одсто на годишњем нивоу.


О томе зашто улажу новца у Србији Харгитал каже:

Макроекономска ситуација је више година стабилна ,земља добро позиционирана на инвестиционој мапи, поправљају се услови пословања. Надам се да ће све више инвеститора долазити не због јефтине већ квалитетене радне снаге и повољног пословног окружења.

Д.В.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести