Економисти очекују повећање пензија од четири до шест посто

БЕОГРАД: Економисти очекују да, уз садашњу "швајцарску формулу", повећање пензија следеће године треба да буде од четири до шест посто.
5-plate-i-penzije
Фото: Youtube Printscreen

Уз садашњу "швајцарску формулу" пензије би требало да се у јануару повећају између пет и шест посто, рекао је данас Танјугу професор Економског факултета Београдског универзитета Милојко Арсић.

"Ако би се задржала важећа швајцарска формула, можемо проценити колики ће бити раст плата у овој години, колика ће бити инфлација и на основу тога следи да би пензије требало да се повећају за рецимо око пет посто, а можда и шест посто", рекао је он.

Додао је да сматра да би у постојећим околности било оправдано да повећање ипак буде мање.

"Ове године немамо раст плата у приватном сектору, нећемо вероватно имати ни у јавном сектору, ни ове године ни следеће. Због кризе је оправдано да то повећање буде мање, да буде рецимо три посто, а да се у будућности пензије повећају више", рекао је он.

Арсић сматра да би побољшање швајцарске формуле требало да иде у правцу да пензије расту нешто брже у периодима раста привреде него што то стандардна швајцарска формула омогућава, а да у периодима кризе нешто спорије расту.

"Швајцарски модел је добра основа за усклађивање пензија у складу са привредним могућностима, а његова промена требало би да иде у правцу боље усклађености са кретањем привреде", рекао је он.

Додаје да "швајцарску формулу" не би требало никако кориговати тако да она обезбеди неки врло висок раст пензија који би обезбедио достизање циља који је Влада Србије поставила да просек пензија буде 440 евра 2025. године.

Тај циљ он оцењује као нереалан и пре постојеће кризе, и каже да је сада још нереалнији јер подразумева да пензије просечно годишње расту по 13 посто.

"Нико никада није успео да пензије могу да расту брже него што расте привреда. А привреда у најбољем случају може да просечно расте око пет посто. Можда и да се неки додатни раст оствари по основу јачања динара", каже он.

Арсић сматра да би био успех да 2025. године просечна пензија у Србији буде око 300 евра.

Раније данас у изјави за Танјуг члан Фискалног савета Никола Алтипармаков оценио је да би пензије применом "швајцарског модела" могле бити увећане за око четири одсто.

Иначе, швајцарска формула подразумева да се пензије усклађују 50 одсто у односу на инфлацију и 50 одсто у односу на раст просечне зараде.

"Економски не би било оправдано да буде преко тога, имајући у виду кризу", додао је Алтипармаков поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће бити увећане пензије и то не безначајно.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да ће једна од тема на састанку са представницима ММФ-а у октобру бити дорада швајцарског модела раста пензија.

Алтипармаков сматра да садашња формула не мора нужно да се дорађује, као и да је она сада економски одржива.

Такође, каже да ако се швајцарски формула примењује сада у кризним временима да би требало да се примењује и када прође криза.

Објашњава да њена примена сада омогућава у кризним временима већи раст стандарда пензионера у односу на раст код радне снаге због актуелне ситуације на тржишту рада услед пандемије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести