Фонд солидарности: Отпуштеним радницима 292 милиона

НОВИ САД: Државни Фонд солидарности је прошле године кроз 1.600 решења радницима чије су фирме отишле у стечај исплатио укупно 292 милиона динара, највише на име неисплаћених зарада, речено је Танјугу у Фонду солидарности, који ради као део Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања.
radnici, Dnevnik/Branislav Lučić
Фото: Дневник/Бранислав Лучић

Запослени из фирми које су отишле у стечај новац који им се дугује тражили су кроз 3.000 захтева, а донето је око 1.600 позитивних решења, од чега се 98 одсто односило на исплату неисплаћених зарада, каже директорка Фонда солидарности Милица Лукешевић.

Како је додала, основни разлог за одбијање захтева је неблаговременост поднетих пријава.

Ми немамо законског основа да их уврстимо у процедуру ако су поднете после рока од 45 дана од судске потврде потраживања. Влада Републике Србије је прошле године определила 492 милиона динара за исплату тих накнада за бивше запослене, међутим Фонд солидарности је успео да исплати 292 милиона динара а остале паре су враћене у буџет, казала је Лукешевић.

Исплате из Фонда солидарности за оно што им се дугује у стечајном поступку прошле године остварили су бивши запослени из 68 привредних субјекта из 43 општине, а Милица Лукешевић истиче пример „Гоше – фабрике шинских возила”, где је кроз 369 позитивно решених захтева Фонд солидарности крајем прошле године исплатио укупно 114 милиона динара.

Надлежности Фонда утврђене су Законом о раду, а његова сврха је обезбеђивање и исплата неисплаћених потраживања бивших запослених у привредном субјекту, свеједно да ли он био у приватном или државном власништву, над којим је отворен стечајни поступак.

Услов је да су им решењем Привредног суда призната потраживања у првом исплатном реду. Новац преко Фонда бивши запослени могу тражити за неисплаћене зараде и накнаде зарада, боловања до 30 дана, неискоришћени годишњи одмор, отпремнине због одласка у пензију, накнаде штета због повреде на раду или професионалног обољења, а имају право и на доприносе за обавезно здравствено осигурање, и то за ограничени период.


До девет минималаца

Фонд је прошле године исплаћивао до највише девет бруто минималних месечних зарада што је износило 338.000 динара.

Пошто је минимална цена радног сата у 2019. години повећана десет динара, и радници којима фирме у стечају дугују зараде имаће прилику да остваре већи износ.


Бивши радници фирми које су пале у стечај права остварају подношењем писменог захтева чији је формулар доступан на интернет сајту Фонда солидарности, а када их исплати, Фонд солидарности преузима њихова потраживања и наплаћује их од новца добијеног продајом имовине фирме у стечају, каже Милица Лукешевић.

Д. У.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести