И КРУШЕВАЦ НА КОРИДОРУ 10 Пуштена у саобраћај деоница од Макрешана до Кошеве (видео)

КРУШЕВАЦ: Деоница Моравског коридора Макрешане - Кошеви на аутопуту од Појата до Прељине (Е761) пуштена је данас у саобраћај.
TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ
Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

До 1. јануара неће се наплаћивати путарина на деоници аутопута од Појата до Кошева, то јест висина путарине на новим наплатним станицама одговараће тарифи за постојећу наплатну станицу "Појате", саопштили су Путеви Србије.

"Пуштањем у саобраћај поддеонице Макрешане - Кошеви, успоставиће се затворени систем наплате путарине на делу аутопута од Појата до Крушевца (Кошева), односно, у функцији биће наплатне станице Ћићевац, Крушевац Запад и Кошеви, док ће наплатна станица Појате бити стављена ван функције (кроз њу ће се само пролазити)", навели су из Путева Србије.

Деоница Макрешане - Кошеви је отворена за саобраћај у 15 часова.

Укључење и искључење са аутопута у денивелисаној раскрсници "Крушевац - Исток" до даљњег неће бити могуће.

Дигитални уређаји на Моравском коридору

Дуж ове деонице постављени су дигитални уређаји који ће прикупљати информације о стању на путевима које су веома битне за учеснике у саобраћају као што је број аутомобила, временске прилике. Оне ће се преко посебног софтвера прослеђивати сигнализацијом или самим уређајима у аутомобилима новије генерације.

Ови уређаји биће постављени и дуж целе трасе Моравског коридора од Појата до Прељине у укупној дужини од 112 километара.

На траси коридора се интензивно ради, тренутно је ангажовано близу 4.000 људи и преко 1.500 путарских грађевинских машина и транспортних средстава.

Леонид Вуковић, шеф пројекта Моравски коридор наводи да је велики број објеката већ завршен.

"Тренутно највећи напредак имамо на деоници од Кошева ка Врњачкој Бањи и од Адрана ка Прељини. Велики број објеката је већ завршен. На деоници од Адрана до Прељине, на пример, радови на изградњи насипа, ауто-пута су практично завршени, ту следе радови на изградњи коловозне онструкције. Од Кошева ка Трстенику ми већ на око 2 километара ауто-пута имамо изведен асфалт у два слоја, такође, у оквиру радова на хидротехничком уређењу се у зони Трстенике изводе радови на изградњи одводног насипа, док се у зони Мрчајевца изводе радови на изградњи новог колектора за Западну Мораву", наводи Вуковић.

Путарина ће се наплаћивати од 1. јануара 2024. године.

Танјуг/РТС

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести