Интеграција Комерцијалне и НЛБ Београд у првој половини 2022.

БЕОГРАД: Интеграција Комерцијалнe банка са банком НЛБ Београд биће завршена у првој половини 2022. године, изјавио је на Копаоник бизнис форуму председник Извршног одбора Комерцијалне банке Властимир Вуковић.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

"Приоритет је интеграција Комерцијалне банке и НЛБ банке Београд и планирамо то да завршимо у првој половини следеће године", потврдио је Вуковић за Танјуг.

Он је рекао да је пандемија променила концепт пословања, али да је Комерцијална банка успела да се прилагоди и функционише у време кризе, као и да је чак 70 одсто људи, који су радили у централи, свој посао обављало од куће.

"Сви процес који су се дешавали и пре и током приватизације протекли су добро. Све је обављано преко дигиталних апликација и путем видео преноса. Веома смо задовољни са запосленима и клијентима које смо затекли односно преузели у Комерцијалнојо банци", навео је.

Вуковић је додао да је Комерцијална банка ове године добро стартовала и да је у свим сегментима - становништву, привреди и пољопривреди забележен раст у прва четири месеца ове године.

"Не видимо смањење тражње. У стамбеном кредитирању и у привреди је чак повећана тражња. Томе су доста допринели гарантна шема за кредите и субвенционисани агрокредити", навео је Вуковић.

Додао је да је неопходно да у наредном периоду привреда почне дугорочно да инвестира у опрему и производњу, као и да би то можда могло да крене пред крај године.

"Поредећи са претходном годином, имамо значајан раст кредитних активности", нагласио је Вуковић.

Комерцијална банка тренутно има око 2.800 радника, а раније је најављено да би њихов број могао да буде смањен на око 2.100. Вуковић је потврдио да ће се смањивати број запослених у Комерцијалној банци, али и да ће бити запослени нови људи одређених занимања.

Вуковић напомиње да је смањење броја запослених потребно због модернизације пословања и трансформације радне снаге у банкарству, те због процеса дигитализације и нових видова комуникације.

"У наредном периоду може се очекивати оптимизација ресурса, али то ће бити прилика и за људе унутар Комерцијалне банке за дообуку, али и за нове људе са новим занимањима који су потребни за пост ковид економију и неки нови почетак".

Вуковић је рекао да је Комерцијална банка започела процес пријаве запослених за добровољан одлазак из фирме уз социјални програм и додао да су до сада имали добар одзив.

НЛБ банка је најавила да ће у Београду основати центар за развој заједничких платформи за банке у региону, а Вуковић каже да се већ успешно ради на томе и да ће Београд постати центар развоја информационих технологија за читаву НЛБ групу.

"Већ смо успешно кренули и оно што је нама битно јесте да ће Београд бити друга централа банке, јер ћемо сва решење за целу групу развијати у Београду. Главни град Србије пружа одлично окружење и има одличне кадрове. Тако доприносимо и да регион буде привлачан и да људи остану да раде ту на развоју дигиталних платформи за наше кориснике", навео је Вуковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести