Истиче рок банкама да обавесте клијенте о мораторијуму

БЕОГРАД: Данас истиче рок банкама у Србији да на својим порталима објаве обавештење за клијенте о новом застоју у отплати обавеза (мораторијум), а грађани који желе да наставе са плаћањем рата кредита од сутра до 10. августа могу да се јаве њиховим матичним банкама и мораторијум одбију.
kredit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Банке/даваоци финансијског лизинга су дужни да физичким лицима, пољопривредницима, предузетницима и привредним друштвима до краја дана понуде застој у отплати обавеза.

Обавештење треба да садржи информације о почетку примене и периоду трајања мораторијума, обрачуну камате, начину отплате обавеза по престанку мораторијума, могућим алтернативним начинима отплате обавеза, као и репрезентативни пример износа обавезе пре и након престанка мораторијума.

Обзиром да су банке могле већ истог дана (27. јула) када је Извршни одбор Народне банке Србије усвојио прописе којима дужницима омогућава да додатно одложе обавезе по основу кредита, кредитних производа и лизинга, да на својим сајтовима поставе обавештење, тако су и клијенти већ тада могли да се изјасне да желе да наставе са отплатом обавеза, односно одбију мораторијум.

Уколико дужник у року од десет дана од дана објављивања обавештења о понуди, ту понуду не одбије, сматраће се да је понуду прихватио.

Клијент банке може да одбије понуду о мораторијуму електронским путем, путем редовне поште, телефоном или у пословним просторијама банке/даваоца финансијског лизинга, и то у року од десет дана од дана објављивања обавештења о понуди, али и да одустане од примене мораторијума током његовог трајања, захтевајући то од банке на претходно описан начин или уплатом у целини доспеле, а неизмирене обавезе, објаснили су у НБС.

Дужници који намеравају да одбију мораторијум немају никаквог разлога за забринутост јер је банка дужна да, када је корисник у прописаном року (до 10. августа 2020. године) обавести да одбија понуду - обавезе доспеле након ступања на снагу Одлуке наплати у износу који би био наплаћен да банка није обуставила исплате по трајним налозима (без било каквог додатног обрачуна камате), као и да активира трајни налог.

Такође, ако се дужници накнадно определе да одбију мораторијум и након 10. августа, моћи ће да одустану од мораторијума без било каквих последица, односно бице у истој ситуацији као да су банку на време обавестили да не прихватају мораторијум.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести