Јапанци улажу 1,9 милијарди долара, градиће фабрику у Новом Саду?

ТОКИО: Јапанска групација Нидек Корпорејшен уложиће 200 милијарди јена (1,9 милијарди долара) у изградњу фабрике мотора за електрична возила у Србији, пише токијски пословни дневник Никеи.
dolari pixabay
Фото: pixabay.com

Нидек је у завршној фази разговора са српским властима о плановима за изградњу фабрике и истраживачког центра у Србији, будући да компанија настоји да прошири своје упориште у Европи чије тржиште електричних возила конкурише кинеском, наводи лист.

Погон у Србији постаће један од највећих производних центара јапанске компаније у Европи, који ће достићи годишњу производњу између 200.000 и 300.000 јединица до 2023. године, додаје се тексту који преноси портал Seenews.

Даље се подсећа да је из кабинета председника Србије Александра Вучића у септембру саопштено да Нидек разматра инвестицију у изградњу фабрике у Новом Саду, која би могла да почне са радом 2021. године.

Председник јапанске компаније Јун Секи је у септембру био у посети Србији и том приликом је разговарао о могућем улагању са председником Александром Вучићем.

Делегација компаније Нидек, коју је предводио Секи, посетила је тада и област Север 4 у новосадској индустријској зони како би истражила потенцијалну локацију за пројекат.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је изјавио тада да је Град спреман да буде озбиљан партнер јапанском инвеститору и да верује да су делегацију Нидека убедили да држава Србија и Нови Сад дају најбоље услове за њихову инвестицију, и да имамо компаративне предности у односу на неке друге локације у Европи.

"Они су најавили да ће почетком следеће године донети коначну одлуку, али председник Вучић их је замолио да то буде до краја године“, саопштио је Вучевић након разговора са челницима Нидека у септембру.

Нидек је водећа јапанска компанија у области производње електричних мотора и има највећи удео на глобалном тржишту за мале вретенасте моторе који напајају хард-диск погоне.

Од 2017. године, компанија има 296 подружница које се налазе, поред Јапана, широм Азије, Европе и Америке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести