Ко је Џон Јовановић, шеф канцеларије ДФЦ у Београду

БЕОГРАД: Џон Јовановић, директор канцеларије ДФЦ-а у Београду, био је директор швајцарске компаније "Mercuria energy group", једне од најјачих у свету, српског је порекла и има 34 године.
dzon jovanovic
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Џон је дипломирао на Универзитету Принстон, а на Универзитету у Пенсилванији магистрирао пословну администрацију за финансије и предузетнички менаџмент.

Има богату пословну биографију, пошто је радио у још неколико јаких компанија, као што су Dojce banka, затим Беренсон, Noble group, Cadent energy partners.

Детињство је провео у Чикагу, где су се својевремено доселили његови родитељи Нада и Срећко.


Желимо да Балкан постане симбол мира и сигурности

Директор канцеларије ДФЦ у Београду, Американац српског порекла Џон Јовановић изјавио је да је то за њега највећа част и прилика која се у каријери једном добија, као што је, каже, и долазак ДФЦ у Београд највећа прилика за економски напредак региона.

"Мој задатак је да радимо у најбољем економском интересу региона и даљем јачању пријатељства држава Балкана и Америке", рекао је Јовановић у свом првом обраћању на месту директора канцеларије ДФЦ у Београду.

Изразио је наду да ће ДФЦ помоћи да Балкан постане "симбол мира, просперитета и сигурности" и регион из кога млади не одлазе, већ се враћају како би се запослили у америчким и другим међуанародним компанијама.

Јовановић је захвалио председнику САД Доналду Трампу, који је, каже, препознао потенцијал САД да економском сарадњом помогну Београд и Приштини на њиховом путу ка помирењу.

"Ја сам поносни Американац, српског порекла и нисам веровао да ћу напустити своју каријеру у финансијама, али сматрам да је ова прилика јединствена за мене и што је још важније, јединствена је за регион", рекао је Јовановић.

Он је, каже, изненађен брзином којом су САД и ДФЦ посвећене отварању канцеларије у Београду, те открио да је прошле среде добио понуду од извршног директора ДФЦ Адама Болера, у петак дао отказ на претходном послу, а скоро недељу дана касније нашао се на лету за Београду.

"Фокусираћемо се на економске могућности, почевши од инфрастуктуре која повезује регион. Такође, нашим инвестицијама подржаћемо компаније на терену које повезују људе, а тиме ћемо учврстити и вашу везу ка Европи", рекао је Јовановић.


Са супругом Дафне Оз, једном од најпознатијих блогерки, ТВ звезда и нутриционисткиња у САД, ћерком чувеног ТВ доктора Мехмета Оза, има троје деце, Филомену, Доменику Селен и Јована, кога, како је раније изјавила Џонова супруга, зову Џон-Џон.

Њих двоје венчали су се пре 10 година у српској павославној цркви у Портланду.

Брнабић и Болер симболично отворили канцеларију ДФЦ у БГ

Премијерка Владе Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације, ДФЦ, Адам Болер потписали су данас Заједничку изјаву којом је озваничено отварање регионалне канцеларије ДФЦ у Београду.

Фото: Танјуг (видео)

Изјава је потписана у Палати Србија, у присуству председника Србије Александра Вучића и специјалног саветника председника САД Ричарда Гренела.

Брнабић и Болер "отворили" су канцеларију ДФЦ онлајн, тако што су открили монитор на којем је пуштен снимак просторија канцеларије ДФЦ-а у Београду, а којом је прошетао амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести