ДФЦ доноси нови импулс за инвестиције и више радних места

БЕОГРАД: Долазак Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) на Западни Балкан, са седиштем у Београду, даће нови импулс за инвестиције на подручју целог региона, посебно у Србији, и донеће више радних места, оцењује директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић.
miladin kovacevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Он, такође, сматра да америчке инвестиције показују да се Западни Балкан, после деценија економског запостављања, сада третира као подручје компетиција великих светских финансијских корпорација.

''Прва фаза инвестиција се односи на инфраструктуру, реч је о крупним пројектима као што је ауто-пут који би ишао од Ниша преко Мердара и Приштине и омогућио излазак на јадранску обалу код Драча. Ту је и железничка пруга која би ишла од Приштине преко Мердара и излазила на Коридор 10 који би, такође, могао бити финансиран преко ДФЦ'', рекао је Ковачевић за ТВ Прва.

Нагласио је да ће ДФЦ подржати нове инвестиције у секторима као што су пољопривреда, индустрија, енергетика, здравство и да ће све области привреде на тај начин бити подстакнуте у даљем развоју и расту.
 

Како каже, на тај начин ова корпорација подстиче и помаже стварање услова за наставак индустријализације и опоравак економија на Западном Балкану.

''Нису све економије Западног Балкана у истој фази развоја, али је овај регион био запостављен дуги низ година, а долазак ДФЦ показује да се сада котира као подручје компетиција капитала великих финансијских корпорација и тржишта. То је нова америчка политика према улагањима са циљем да парира кинеским инвестицијама'', навео је Ковачевић.

Он је указао да ДФЦ подржава пројекте приватног капитала и напомиње да су такве инвестиције на Западном Балкану биле оскудне претходних деценија.

Србија је у томе предњачила од 2015.године када је ушла у убрзани инвестициони циклус, а долазак ДФЦ ће учинити извеснијим наставак раста тог циклуса'', закључио је Ковачевић.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести