КОЛИКО СТЕ ГА ПУТА ВИДЕЛИ УЖИВО? Теслин Модел Y најпродаванији аутомобил прошле године у Европи

Најпродаванији аутомобил у Европи у 2023. години био је Теслин Модел Y, наводи се данас у прелиминарним подацима стручњака за истраживање тржишта при Датафорсу.
3
Фото: Pixabay.com

Овај ауто на електрични погон, произведен у Америци, продат је прошле године у 254.822 примерака, према бројкама које обухватају 97 одсто продаје у Европској унији, земљама ЕФТА-е и Великој Британији, објавио је Аутомотив њуз, а пренео портал ПД.

Модел Y остварио је незнатну предност над својим најближим конкурентом, Дачијом Сандеро, која је продата у 235.893 комада.

Трећи је Фолксваген Т Роц са 206.438 примерака, а четврти Рено Клио са 202.942, који је, уз Модел Y, направио највећи скок у продаји у односу на прошлу годину.

Према порталу, један од главних разлога за овакав исход је то што је Тесла почетком године увела значајно снижење цене, која и даље премашује 40 хиљада евра.

Компанија је такође имала користи од подстицаја за куповину службених возила у Немачкој, где је Модел Y постао најпродаванији електрични аутомобил с приближно 45.800 регистрација.

Током 2023. године Модел Y био је најпродаванији у седам од 12 месеци, Дачија Сандеро водила је у четири месеца, док је VW Т-Роц био први у једном месецу.

Пежо 208 је свеукупно заузео пето место, а прошле године је био најпродаванији европски аутомобил, док је Сандеро и онда био на другом месту.

Модел Y уједно је и први електрични аутомобил, који је заузео прво место у продаји у Европи, а био је пети најпродаванији аутомобил у Америци прошле године с приближно 403.897 примерака испоручених купцима.

Иначе, за Теслин Модел Y је у Немачкој потребно издвојити најмање 42.900 евра, док се варијанте са већим дометом и бољим перформаснама продају за 49.900 евра.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести