Крајем следеће године уводе се примарни дилери

НОВИ САД: Нова финансијска институција – „примарни дилери”, која ће се бавити развојем тржишта хартија од вредности и њиховом трговином, у Србији ће заживети крајем 2019. године. Циљ увођења „примарних дилера” је смањење јавног дуга државе испод 50 одсто.
novac pare
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

„Примарни дилери” су финансијске институције које ће изабрати Министарство финансија да би се бавили хартијама од вредности (ХоВ), радили на унапређењу примарног и секундарног тржишта тих хартија, на пословима унапређења који се тичу јавног дуга, а у сарадњи с државом.

У Министарству финансија кажу да се увођењем „примарних дилера” очекује побољшање реализације и услова задуживања на примарном тржишту, као и да се подстакне ликвидност тржишта државних хартија од вредности, ублажи ризик рефинансирања дуга и на крају додатно развије секундарно тржиште државних ХоВ-а.

Идеја је да се током следеће године израде планови и процедуре, односно да се дефинишу услови ко ће и под којим условима моћи да обавља те послове у Србији. Наредне године ће почети консултације с представницима ММФ-а о увођењу „примарних дилера” да би њихова активност почела крајем 2019. године, односно почетком 2020.

У Министарству финансија указују на то да је препорука ММФ-а да у првом периоду од оснивања буде од пет до десет „дилера” у Србији. За сада није предвиђено да се стране компаније баве тим послом, било да је реч о банкама или другим финансијским институцијама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести