Лакше до новог стана - грађевинарство покретач привреде

БЕОГРАД: Грађевинска индустрија у Србији дала је значајан допринос расту БДП-а ове године, а очекивања Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре су да ће вредност изведених радова у том сектору бити већа за око 6,8 одсто 2020. године у односу на прошлу, рекао је државни секретар у том Министарству Милоје Обрадовић коментаришући нове мере Народне банке Србије.
gradiliste zgrada
Фото: pixabay.com

Те мере би требало да олакшају грађанима приступ стамбеним кредитима за куповину станова и у "сивој фази" градње.

"Министарство подржава и поздравља нове мере НБС, јер оне имају вишеструки значај пре свега за грађане, за привреду и за подизање животног стандарда грађана", рекао је Обрадовић за Танјуг.

Истиче да је удео грађевинарства у БДП-у 2016. године био 3,9 одсто, док је прошле године износио 5,7 одсто и истакао да се Србија приближава високоразвијеним земљама по уделу грађевинарства у БДП-у.

"По процени Републичког завода за статистику могу да кажем да смо захваљујући грађевинској индустрији успели да сачувамо високи ниво раста БДП-а ове године. Наша процена је да ће се тај раст у 2020. години, иако имамо пандемију, наставити и наша оптимистички проценат је да ће вредност изведених радова бити већа за око 6,8 одсто", рекао је Обрадовић.

Он је указао и да је грађевинска индустрија дала значајан допринос расту БДП-а Србије, а пре свега захваљујући пројектима Министарства грађевинарства међу којима су и станови за припаднике снага безбедности.

Говорећи о мерама НБС, Обрадовић је навео да оне имају вишеструки значај, пре свега за грађане да лакше дођу до стана, затим за привредни раст, али и за подизање животног стандарда грађана.

"Сада је свим грађанима олакшано добијање кредита и долажење до стана, а не само до првог стана што смо имали као претходну меру, а привреди ће омогућити бржи обрт финансијских средстава и то ће подићи раст и развој привреде кроз грађевинску индустрију", закључио је Обрадовић.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести