ЛАКШЕ ДО СЕЗОНСКОГ ПОСЛА У СЛОВЕНИЈИ Измене закона о раду омогућиће рад за странце у туризму

ЉУБЉАНА: Словеначко Министарство рада предложило је измене Закона о запошљавању, самозапошљавању и раду странаца које ће се ускладити са законом ЕУ и омогућити да се сезонски рад странаца прошири на туризам и угоститељство.
slovenija
Фото: pixabay.com

Због недостатка радне снаге, предложене измене, које ће бити на јавној расправи до 6. фебруара, проширују сезонски рад, који је до сада био ограничен на пољопривреду и шумарство, на сектор туризма и угоститељства, преноси словеначка агенција СТА.

Предлогом се транспонује директива ЕУ о условима уласка и боравка држављана трећих земаља ради висококвалификованог запошљавања. Смањује се минимално потребно трајање уговора за висококвалификовано запослење са једне године на шест месеци.

Предлогом би се такође променила зарада за висококвалификованог страног радника са 1,5 просечне бруто зараде на најмање просечну бруто зараду, објављено је јутрос у Службеном гласнику.

Министарство рада би такође дозволило странцима који бораве у Словенији из других разлога, а не због посла, да се запосле на основу дозволе за привремени боравак и информативног листа које издаје Завод за запошљавање.

Предлог такође предвиђа нови регистар послодаваца који су кажњени за прекршаје из радног права, наводи СТА.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести