ЛЕТO НА ИЗМАКУ, А СВЕ ВИШЕ ГОСТИЈУ Бечеј бисер војвођанског туризма, а не само Нови Сад и Фрушка гора

Број туриста и ноћења у АП Војводини за осам месеци ове године већи је за близу три одсто него у исто време прошле године.
2
Фото: ТО Бечеј

Мада тај раст није знатно велики; ипак више од 463.000 туриста који су остварили око 1,30 милиона ноћења није безначајан број, поготово што статистика показује да нису само Нови Сад, Фрушка гора и Бања Врдник дестинације које највише походе домаћи и страни гости, већ да туристи све више долазе и у општину Бечеј и град Вршац.

Посебно привлачи пажњу што се Бечеј издваја по посетама туриста у односу на друге локалне самоуправе и градове на северу земље, јер се за војвођанске топ дестиције чуло, па и за град Вршац због манифестације Дани бербе грожђа и других туристичких приредби, вршачких планина, винских подрума...

Републички завод за статистику избројао је да је Бечеј забележио рекордан број укупних долазака - 69,7 одсто више него у исто време 2022. године, односно да је у Бечеју боравило за осам месеци ове године више од три хиљаде гостију - 3.064 туриста који су преспавали 15.627 ноћи. Пораст долазака домаћих туриста у Бечеју је 56,3 одсто и страних за 84,5 одсто. Повећан је и број ноћења домаћих туриста за 92,8 и страних за 108,6 процената, забележила је статистика.

Директор Туристичке организације у Бечеју Милан Оњин казао је за „Дневник” да варошица има добре услове за спортско-рекреативни туризам и да су бројни туристи, у ствари, спортске екипе које долазе на припреме.

- Бечеј има фудбалски терен са вештачком травом, олимпијски, отворени и затворени безен, али, са друге стране, обала Тисе у непосредној близини центра вароши као и довољан број објеката за смештај туриста, такође, доприносе да место буде на врху по посећености у односу на друге општине. У протекле две, три године имамо све већи број породица које долазе на неколико дана због могућности купања на базену и на Тиси. Имамо пуно ресторана који нуде храну и нових објекта за смештај. Тренутно је гостима на распологању 400 кревета, а половином наредне године треба да се заврши изградња хотела са четири звездице на 50 метара од базена. Хотел ће имати 80 кревета и и спа и велнес центар - казао је директор Оњин. - То су одлични предуслови да варошицу походи и већи број туриста него сада. Посебно што Бечеј није велики, нема гужве и све је надохват руке, а туристи баш то траже.


Двоцифрени раст

Када је реч о топ дестинацијама - Врднику, Фрушкој гори и Новом Саду, статистика је забележила да је туриста за осам месеци ове године било више него прошле и да је тај раст у Новом Саду и на Фрушкој гори већи од десет процената.

Број ноћења на Фрушкој гори повећан је за 10,7 процената, а у Новом Саду статистика је израчунала повећање гостију за 11,5, а ноћења за 6,7 порцената.

Бања Врдник забележила је пораст долазака за 6,7 одсто, а ноћења за 10,7 процената.


У туристичкој организацији Вршац рекли су да су задовољни што имају све више гостију јер са све већим бројем туриста расте број домаћинстава који нуде смештај, па се развија привреда, смањује незапосленост, односно расте број упослених житеља.

- Имамо 220 кревета у 40 домаћинстава и тај број стално расте. Тренутно пет домаћинстава чека категоризацију. Укупно имамо 700 кревета у више хотела различитих категорија, што значи да Вршац нуди смештај за свачији џеп.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Туристички посленици, навели су, посебно су задовољни што је Вршац у односу на друге градове у земљи и у региону достигао рекордан број туриста из 2019. године. - За девет месеци имали смо 36.000 гостију, а просек ноћења је 2,7.      

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести