Лучић: У Србији 5Г 2023, уз иновативне 5Г сервисе

БЕОГРАД: Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић најавио је да ће тај оператор пустити 5Г мрежу у Србији наредне године, када се очекује аукцијска додела фреквенцијског спектра за 5Г, као и да ће грађанима и привреди одмах бити понуђени и иновативни 5Г сервиси, који се већ сада развијају.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Ми се припремамо за тај тренутак и једини смо телекомуникациони оператор на Западном Балкану који је донео инвестицију Европске инвестиционе банке за развој 5Г, која је као најзначајнија европска финансијска институција нас препознала као мотор развоја 5Г и дигиталне трансформације", рекао је Лучић Танјугу.

Каже да стално повећавају покривеност и квалитет 4Г мреже и да ће врло брзо следеће године, када буде додељен фреквенцијски спектар пустити 5Г у нашој земљи.

"Али је врло битно да се пусти и одређени број сервиса, да не би корисници када се то деси видели 5Г само кроз брже сурфовање на интернету. На томе доста радимо и кроз партнерство са Водафоном који је најбрже растућа 5Г мрежа у Европи", навео је Лучић.

Каже да Телеком има и свој Венчер кепитал фонд за стартапе којим покушава да стимулише младе да реализују дигиталне идеје и иновације које би после могли да извозимо као 5Г апликације целом свету.

Лучић је подсетио да Телеком Србија на дводневном Телекомуникационом форуму ТЕЛФОР, који се завршава данас у Краун Плази, практично демонстрира примену 5Г на преносу фудбалске утакмице.

Грађани могу, на пример, сами да изаберу којом камером ће да прате пренос утакмице, врате уназад снимак да виде гол и слично и тако буду сами режисери преноса, додао је Лучић.

Лучић је позвао заинтересоване да дођу да то виде и испробају могућности 5Г технологије на том примеру.

Истакао је да држава одлучује када ће бити расписана аукција за доделу 5Г спектра, али да је Телеком спреман и да се свакако очекује да то буде наредне године.

"Србија по питању сервиса није у кашњењу пошто већ развија иновативне 5Г сервисе које ће понудити корисницима и тако Србију одмах поставити на високи ниво светске мапе по имплементацији 5Г апликација", оценио је Лучић.

Он је рекао да 5Г јесте револуционарни тренутак у развоју мобилне телефоније, какав је био и када је кренуо интернет у мобилној телефонији преко ГПРС преко 3Г.

"И у то време мобилна телефонија Србије је била, 2003. и 2004. године, по броју сервиса које је тада нудила преко мобилног интернета и пре појаве смарт телефона, један од најнапреднијих оператера у свету", казао је Лучић.

Додаје да је Телеком већ показао да зна да ради тај посао и да ће сада искористити нови корак преласка на 5Г да се опет позиционира у сам светски врх.

"Али бисмо овај пут отишли корак даље преко Венчр кепитал фонда и финансирања стартапа. Мислим да можемо да се позиционирамо и на светску мапу, и онда ће разне 5Г мреже из света увозити неке апликације креиране у Србији", нагласио је Лучић.

Напоменуо је да привреда може да користи 5Г за аутоматизацију, роботизацију и вештачку интелигенцију, док ће грађани, ипак, прве користи 5Г мреже осетити кроз брже сурфовање на интернету.

А све остало зависиће од њих самих, додао је Лучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести