МАЛА ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА ОСВАЈАЈУ НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ Пијаца на интернету пуна хране из сваког ћошка Србије и Војводине

На сајту Удржења мали произвођачи Србије тренутно је 315 регистрованих пољопривредних газдинстава који широм земље продају разноврсне прерађевине од меса, млека, воћа и поврћа, док се у бази података из ранијих година налази око 1.800 ових предузетника.
i
Фото: dnevnik.rs/pixabay.com

Сајт је намењен само домаћим купцима, премда три мала произвођача ( вино, органски чајеви и производи од леблебије) имају сертификате за продају прерађевина на страна тержишта. Додуше, администараторка сајта Марија Стојковић напомиње за „Дневник” да тај податак не мора да буде тачан. - До сада су само три произвођача достављала сертификате који су потребни за наступ на страним сајамским приредбама, премда их можда има и више, али не желе групно да учествују на страним сајмовима са Удружењем малих произвођача Србије - објаснила је Марија Стојковић.

Сада на сајту могу да се купе највише млечне и месне прерађевине и зимница, а када крене сезона поврћа и воћа и оно ће се свеже нудити преко интернета.

Малим произвођачима такав начин продаје је бржи, сигурнији а вероватно и јефтинији од одласка на пијце.

Фото: Dnevnik.rs
Купаца има са свих страна и не правимо разлику где се која муштерија налази (мали произвођачи из Бечеја)

И купцима одговара јер да није тако, брзо би се сајт угасио, а мали произвођачи определили за друге начине пласирања своје робе. Међу домаћом храном на чије смо укусе већ научили у понуди има и оних специфичних, који на основу састава прерађевине маме купце. Посебно што нису превише скупи и што мали произвођачи. уколико се поручи више хране и вредност поручених намирница пређе 2.000 динара и више, не наплаћују доставу или она представља симболичан трошак за потрошаче.

У понуду из Војводине има разноврсне хране, осим уобичајених прерађевина од млека и меса ( сиреви, кобацице, сланина...), може се купити сремуш-песто од 330 грама за 600 динара, кисело-слатки сос од парадајза од 190 грама за 350 динара, сушени парадајз у уљу исте грамаже за 450 динара, намаз од зеленог парадајза од 190 грама за 350 динара, затим намаз од бундеве са укусом поморанџе 350 грама за 350 динара, роловани сир са куленом и бибером чији килограм кошта 1.800 динара, сир у качици  килограм за 2.000 динара, овчије и козје кисело млеко од 3децилитра за 220 динара, односно 160 динара, литра уља од лана за 1.000 динара, мака 250 мл за 500 динара, уље од коштица кајсије 50 мл за 300 динара...

Куповина од 2.000 динара је довољна да се не наплаћује достава
Фото: Dnevnik.rs

Бесплатна академија за мале произвођаче

Платформа „Мали произвођачи хране у Србији”покренула је бесплатну Академију, која кроз серију едукативних видеа, кратко и сажето представља како се покреће мала производња хране у складу са законима и прописима наше земље.

- Академија је настала због потребе да се малим произвиђачима на лакши начин представи регулатива како да се региструју ,пласирају и рекламирају намирнице, дођу до нових купаца након што је производња успешно покренута - казала је администраторка Марија Стојковић.


И што је најважније, ове али и и друге намирнице, по речима малих произвођача, подједнако су доступне свим купцима, без обзира на то у ком делу земље се налазе.

- Купаца је са свих страна и не правимо разлику где се која муштерија налази, односно где треба да шаљемо доставу - казали су мали произвођачи из Бечеја код Новог Сада. - Намирнице шаљемо преко курирских служби или поштом у обичним пакетима у сва места где се траже наши производи.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести