Мали: Наш БДП ће ове године прећи 60 милијарди евра

БЕОГРАД:Тренутни макроекономски индикатори у Србији су такви да ће наш бруто друштвени производ (БДП) за ову годину прећи 60,2 милијарде евра, што је скоро дупло више него пре 10 година, изјавио је министар финансија Синиша Мали.
m
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Образлажући предлог ребаланса буџета за ову годину пред посланицима у Скупштини Србије, Мали је рекао да је овај успех тим већи што смо у пар од тих 10 година имали процес фискалне консолидације.

Говорећи о уделу јавног дуга у БДП-у, навео је да он тренутно износи 53, 7 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта.

Када се гледају претходне две године кумулативно, ми смо били најбрже растућа економија у Европи, рекао је Мали.

Додао је да се до краја следеће године може очекивати да просечна зарада у Србији износи 720 до 730 евра.

Као веома позитивно је навео то што се повећавају изворни приходи Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), дакле приходи од наплате доприноса за пензијско и инвалидско осогуирање због чега се и новац за повишицу пензија неће издвајати из републичког буџета него из средстава Фонда ПИО.

И Национална служба за запошљавање је постала економски самостална, тако да не немамо субвенција ни за њих. Остале су само субвенције за Републички фонд за здравствено осигурање, рекао је Мали, уз опаску да је то разумљиво с обзиром на то да епидемија ковида још траје.

Зајмови за буџет, чисту воду, изградњу моста...

Међу законима из области економије који су данас стављени на дневни ред Скупштине Србије, а које је пред посланицима образлагао министар финансија су и предлог о потврђивању Уговора о зајму између Владе Србије и Фонда за развој Абу Дабија.

Такође на дневном реду је потврђивање уговора о кредиту од око 80 милиона евра за финансирање уклањања старог моста на Сави и изградњу новог челичног лучног моста, као и споразума о зајму за програм водоснабдевања и пречишћавања отпадних вода у неким општинама у Србији.

Уговором са Фондом за развој Абу Дабија добијамо милијарду долара на две године по каматној стопи од само три одсто. Имајући у виду да су сада и камате на државне обвезнице америчке администрације и три и четири и пет одсто, ово су веома повољни услови. Желимо то да искористимо за додатну подршку буџету, рекао је министар Мали.

Уговор о зајму Немачке развојне банке КфW, како је навео, намењене је програму водоснабдевања и пречишћавања вода.

Општине које су на списку за ових 70 милиона евра су Панчево, Јагодина, Кикинда Пирот, Пожаревац, Вршац, Трстеник и Смедерево, рекао је Мали.

Уговор за 79,9 милиона евра за изградњу новог моста преко Саве, каже Мали, значи да се тај кредит добија под повољним условима.

Оно што следи за грађане Београда након изградње новог моста или паралелно с тим је такође и тунел од Економског факултета до Булевара Деспота Стефана који ће потпуно растреретити овај део Београда, казао је министар.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести