Мали: Од 15. марта нови рок за субвенције за фискалне касе

БЕОГРАД:  Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да ће Влада одредити још један рок за субвенције за фискализацију од 15. матра до 5. априла, како би сви који се нису пријавили могли да добију државни подстицај.
1
Фото: TANJUG/ZORAN ZESTIC / nr

"Ми ћемо сутра на седници Владе донети одлуку о новом року за добијање субвенције за набавку фискалних каса. Од 15. марта до 5. априла је нови рок и позивам све оне који се до сада нису пријавили за субвенцију из било којих разлога да то учине", рекао ја Мали након обиласка фризерског салона "Мастер цлаш" на Новом Београду који је ушао у нови систем фискализације.

Он је подсетио да је остало нешто мање од два месеца до краја транзиционог периода преласка са старог на нови шитем и да се до сада 130.000 привредних субјеката пријавило за државну помоћ од 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају, а њих 126.000 је добило те подстицаје.

"Онима који нису искористикли субвенцију дајемо нову шансу да с еприајве како би добили ову помоћ. Имамо новца у буџету, исплатили смо све исплатићемо и ове нове", рекао је Мали.

Министар је упозорио обвезнике фискализације да се пријаве што пре како не ризиковали да не уђу у систем фискализације до 30. априла који је последњи законски рок за завршетак тог посла.

Мали је у "Мастер цлашу" чији власник је Душан Личина проверио како функционише нови фискални уређај и мобилним телефоном уз помоћ QR кода контролисао да ли је салон платио порез на услугу.

"Желим да захвалим Душану. Фризерски салони по старом систему нису били обавезни да имају фискалну касу, по новом систему јесу и хвала ти на ажурности и подршци овом новом систему фискалнизаицје у нашој земљи а у циљу ефикасније борбе против сиве економије, како би ти и остали који раде у складу са законом имали мање нелојалне конкуренције и могли да зараде више", рекао је Мали

Он је замолио све обвезнике фислкализације да се што пре прикључе на Пореску управу да не би чекали последњи дан, јер ће бити велика гужва и сервисери неће бити у могућности да прикључе све обвезнике на систем Пореске управе.

Личина је у своје име и у име Савеза фризера апеловао на колеге да се што пре фискализују.

"Буквално је као мобилни телефон, само што има интегрисан штампач. Ја сам пожурио, јер волим да будем упознат са системом, како не бих дошао у ситуацију да не могу нешто да решим због гужве у систему и кол центру. Ја ћу дотле бити потпуно спреман", рекао је Личина.

Власник компаније "Галеб" која је произвођач фискалних уређаја Радослав Веселиновић је рекао да имају довољно нових каса на лагеру и позвао обвезнике фискализације да се јаве и да што пре обеве тај посао како не би чекали април када ће бити велика гужва.

"Ми очекујемо да ће бити до 1.000 инсталација двено, што значи да стварно нећемо моћи да изађемо свима у сусрет. Зато предлажемо да се одмах јаве, јер сад већ имамо 150-200 инсталација двенцно", рекао је Веселиновић

Обвезницима је на располагању више од 200 модела различитих произвођача нових фискалних уређаја и софтвера који их подржавају.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести