Мали: Право на 100 евра имаће грађани с важећом ЛК у тренутку пријаве

БЕОГРАД: Право на 100 евра помоћи од државе моћи ће да добију сви пунолетни држављани Србије који имају важећу личну карту у тренутку пријаве или је изваде до датума истека пријаве за помоћ 5. јуна.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Министарство финансија је саопштило да је донет Правилник о допунама Правилника о начину пријаве и начину уплате једнократне новчане помоћи, којим се омогућава држављанима Србије да добију једнократну помоћ државе и ако су извадили личне карте након ступања на снагу Уредбе 24. априла 2020. године.

Министар Синиша Мали је истакао да је главни циљ ове мере помоћи да новац добију сви држављани Републике Србије који то желе, те да ће бити омогућено да грађани остваре право на једнократну помоћ ако у тренутку пријаве, која траје до 5. јуна 2020. године, имају важећу личну карту.

"На овај начин смо одговорили на предлоге грађана које смо добијали претходних дана, а с обзиром на то да одређени број њих није имао личну карту на дан 24.априла што је био један од услова, већ да су у међувремену извадили нову. На овај начин смо омогућили да, уколико се пријаве у наредних седам дана, систем препознаје да имају важећу личну карту и поред тога што је нису поседовали на дан ступања на снагу Уредбе", објашњава Мали.

Такође, грађани који и даље немају личцну карту су добили још времена да изваде тај лични документ.

"Наравно, потребно је да испуњавају друге прописане услове, односно да су пунолетни држављани Републике Србије са активним пребивалиштем у нашој земљи", рекао је министар финансија.

Мали је додао да ће сви грађани који испуњавају услове прописане Уредбом добити једнократну новчану помоћ.

"Грађани немају разлога за бригу јер ће сви који су испунили услове добити новац. Свакога дана се исплаћују новчана средства за пола милиона грађана, тако да ће у наредних неколико дана сви бити исплаћени. До данас имамо већ 4.179.400 пријављених, што са примаоцима пензија и корисницима социјалних давања, чини више од шест милиона успешно пријављених грађана Србије. Мислим да смо на овај начин показали грађанима да могу да се ослоне на своју државу у тренутку када им је то најпотребније", рекао је министар.

Он је поновио да редослед исплате не зависи од датума пријаве, већ да Управа за трезор свакога дана исплаћује средства одређеном броју банака, за одређени број њихових клијената, а тако да то укупно буде пола милиона исплата дневно.

Такође, једна банка добија средства у неколико различитих дана.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести