Мали: Укључење обвезница у Џи Пи Морган индекс велики успех

БЕОГРАД: Укључивање обвезница Србије у Џи Пи Морган индекс државних обвезница земаља у развоју (GBI-EM Global Diversified Index) велики је успех за нашу земљу и још једна потврда вредности и квалитета српских обвезница на светском тржишту, оценио је министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Џи Пи Морган индекс прате сви озбиљни професионални инвеститори у свету, а то значи да ће имати Србију на радару за потенцијална улагања. Доста смо радили на овоме у протеклом периоду, а нарочито у контексту развоја домаћег тржишта капитала, истакао је Мали и додао да је Србија данас земља која ужива поверење у међународном инвестиционом окружењу.

У саопштењу Министарства финансија се наводи да је министар оценио да је Србија постигла значајан напредак у јачању ликвидности секундарног тржишта државних хартија од вредности, што је допринело укључењу српских обвезница у реномирани Џи Пи Морган Индеx и уједно повећало актрактивност домаћег тржишта и прилив нових инвестиција.

Од фебруара ове године, када је и најављено укључење у индекс, приметан је значајан пораст промета на секундарном тржишту, као и долазак нових купаца наведених обвезница, страних инвестиционих фондова, који потврђују чињеницу колико је важно бити део GBI-EM Global Diversified Index, навео је Мали.

Истакао је да се на овај начин отварају врата и за боље услове за привреду, као и за локалне и међународне инвеститоре.

Такође и да је промет овим обвезницама на секундарном тржишту у јуну, до укључења, порастао за више од 260 одсто у односу на јануар, пре него што је Џи Пи Морган објавио информацију о датуму укључења.

Мали је нагласио и да је ово постигнуће потврда свих активности које Министарство финансија обавља када је реч о развоју тржишта капитала, чему ће највише допринети Стратегија развоја тржишта капитала, чије се усвајање очекује у септембру.

Оваква стратегија се доноси први пут, а циљ њеног доношења јесте да се убрза развој тржишта капитала, да се унапреди понуда финансијских инструмената и повећају домаће и стране инвестиције, што ће даље утицати и на већи раст бруто домаћег производа, рекао је Синиша Мали.

Навео је да су осим ове стратегије, у протеклом периоду усвојени и системски закони који су такође усмерени на побољшање развоја тог тржишта.

Дакле, наш главни циљ је да српска економија расте, а високе стопе раста можемо да достигнемо управо уколико имамо стабилно и развијено тржиште капитала, закључио је Мали.

У саопштењу Министарства финансија се наводи да поред ГБИ-ЕМ Global Diversified Index, Србија улази и у GBI-Aggregate (ГБИ-АГГ) и да су у индекс укључене три динарске бенчмарк обвезнице са доспећем 11. јануара 2026. године (РСМФРСД89592), 6. фебруара 2028. године (РСМФРСД55940) и 20. августа 2032. године (РСМФРСД86176).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести