Мали: Вратили смо дуг бивше власти од 725 милиона долара

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Република Србија данас вратила дуг бивше власти од 700 милиона долара, са каматама од преко 25 милиона долара.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Он је навео да се ради о примеру лошег задуживања, због екстремно високе камате од 7,25 процената на ово задужење.

"Данас смо ставили тачку на тај дуг из 2011. године, пошто смо уплатили и последњу рату од укупно 725 милиона долара. Те године, Србија је задужена на десет година по високој камати од чак 7,25 процената. Држава је због тог, али и других лоших потеза, била принуђена на тешке мере фискалне консолидације, како би се спасила потпуног колапса и одмакла од ивице провалије", навео је Мали у писаној изјави.

Нагласио је да смо, захваљујући домаћинском пословању, штедњи, реформама које су спроведене, имали четири године суфицит у буџету и створили залихе које су нам значиле за спречавање последица пандемије вируса корона.

"Подсетићу да смо само за три пакета помоћи грађанима и привреди издвојили осам милијарди евра. Поред тога, све време успевамо на време, како је договорено, да плаћамо све обавезе, без обзира на изазове. Србија је данас кредибилан, поуздан партнер“, напоменуо је Мали.

Подсетио је да је пре десетак дана емитована петнаестогодишња еврообвезница у износу од 750 милиона евра, са годишњом купонском стопом од 2,05 одсто, која је највећим делом искоришћена управо за враћање прескупог дуга из 2011. године.

"Добили смо новац под историјски добрим условима, што наша земља не памти. Велика је разлика између наших 2,05 одсто и њихових 7,25 одсто, то је сваком грађанину добро јасно. Свих ових година, осим што се Србија бори за економски повратак у живот, принуђена је да плаћа скупе старе дугове настале до 2012. године. Више ни једна Влада неће морати да враћа те дугове и драго ми је што смо данашњом отплатом ставили тачку на то", објаснио је Мали.

Он је поновио да сада, пошто је најскупљи дуг у потпуности исплаћен, неће бити терета за будуће генерације.

"Желимо успешну Србију, земљу у којој ће млади желети да остану, земљу у којој виде будућност. Желимо да Србија иде напред и да се никада, поготово новчано, не подсећа заоставштине оних који су је увели у проблем. Ми све чинимо да не оставиљамо проблеме, већ изграђену, уређену земљу", навео је Мали у писаној изјави.

Министар је напоменуо да се још увек отплаћују и зајмови који су од европских и светских финансијских институција и страних влада узимани у периоду седамдесетих и осамдесетих година по врло високим каматним стопама, и које ће Србија отплаћивати још двадесетак година.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести