Матић: Време је да се ради на плану опоравка туризма

ОВЧАР БАЊА: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас да је криза изазвана пандемијом корона вируса највише погодила сектор туризма и да ће Србија ове године забележити губитак од око милијарду евра.
tatjana matic
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

Матић је новинарима, након посете Овчарско-кабларској клисури са премијерком Аном Брнабић и министарком Иреном Вујовић, казала да се на крају тешке 2020. године види светло на крају тунела доласком првих вакцина у Србију и да је време да се ради на плану опоравка.

Она је истакла да ће се у израду плана опоравка туризма применити научене лекције из 2020. године, а једна од кључних је да је моћ домаћег туризма огромна и да је била неправедно запостављена.

“Још једна важна лекција је да се природна богатства и националне вредности Србије не смеју никада запоставити и занемаривати, као што се то дешавало деценијама уназад”, рекла је Матић.

Матић је казала да је 2019. година била рекордна по девизном приходу у сектору туризма, наводећи да је тај износ био 1,4 милијарде евра и са посетом од више од четири милиона туриста.

Матић је захвалила премијерки Ани Брнабић на разумевању и подршци коју је дала туризму кроз сет мера које су биле усмерене на умањење негативних последица ковида 19 у сектору туристичко-угоститељске привреде, укупне вредности девет милијарди динара.

“Морам да искажем лично задовољство што се данас налазимо у Овчарско-кабларској клисури, која својом природном лепотом заслужује да буде симбол Србије као туристичке дестинације у наредном периоду”, рекла је Матић и додала да ће краљица српских предела коначно добити рухо какво заслужује.

Према речима министарке, Овчарско-кабларска клисура је једна од најатрактивнијих регија коју годишње посети више од 475.000 туриста, а саму клисуру више од 200.000.

“Наш циљ је да наставимо са улагањем у туристичку инфаструктуру. Ми смо у периоду од 2015. до 2020. у овај крај уложили кроз различите пројекте 58,7 милиона динара. Сада смо наменили 34 милиона динара за израду пристаништа и трга у Овчар бањи”, рекла је Матић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести