Михајловић: Пет милијарди евра за саобраћај и грађевину

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић отворила је вечерас прву мултимедијалну изложбу о инфраструктури, у згради дојучерашње Главне железничке станице у Београду.
Zorana Mihajlovic/Fonet
Фото: FoNet

На изложби "Настављамо да правимо добре вести", поводом годину дана рада Владе и министарства које води, Михајловићева је потврдила да ће нови циклус инвестиција од пет милијарди евра у грађевинарству и саобраћају почети следеће године.

Отварајући изложбу која приказује све што је ресорно министарство урадило у протеклих годину дана, Михајловић је нагласила да "ниједно министарство и ниједан појединац не могу да направе толико важних корака, колико можемо сви заједно". 

''Нема тог министарства, те владе и тог Вучића, ма колики он био, који могу сами да направе модерну и напредну Србију. То не могу ни ја, не можете ни ви, зато морамо да будемо заједно и зато вас позивам вас да заједно правимо добре вести'', рекла је Михајловић на отварању изложбе.

Она је позвала младе људе који завршавају факултете, али и оне који раде у многим компанијама, институтима, малим и средњим предузецима, да се придруже заједничком послу - ''мењању Србије''.

Министарка је поручила да Србија може да напредује само ако постоје људи спремни да граде и мењају Србију и да се за њу боре радом, знањем и енергијом.

''Важни су и нови возови, багери, камиони...Али најважнији су људи. Зато сам желела да на једној оваквој несвакидашњој изложби видите шта све радимо и да представим људе који граде Србију. Да видите путаре, железничаре, бродаре, пилоте, стјуардесе, грађевинаре, геометре, контролоре лета", рекла је потпредседница Владе.


Прокоп ускоро доступан особама са инвалидитетом

Михајловић је изјавила да је у току друга фаза радова на новој железничкој станици Прокоп и да ће станица ускоро добити лифтове и покретне степенице како би се олакшао приступ особама са инвалидитетом.

''То је за нас тренутно приоритет и на томе се ради, али потребно је време да се све уради како би Прокоп постао једна од најмодернијих железничких станица у Европи'', рекла је Михајловићева новинарима након отварања прве мултимедијалне изложбе о инфраструктури, у згради дојучерашње Главне железничке станице у Београду.

Како је рекла, са Прокопа сада полази 200 возова, а појачане су и линије ГСП-а до нове железничке станице.

''Грађани неће трпети, као што ни сада не трпе. Појачане су аутобуске и тролејбуске линије до Прокопа, а завршене су и приступне саобраћанице. Биће саграђени и тржни центри, али то је комерцијални део који се договора са приватним инеститорима'', казала је Михајловић.

Упитана где ће након излагања на изложби у Главној железничкој станице грађани убудуће моћи да виде Титов ''Плави воз'', министарка је рекла да се чека предлог ''Железница Србије''.

''Ми смо за то да ''Плави воз'' треба да се види јер представља дух једног времена, разговараћемо о томе са ''Железницама Србије'', рекла је Михајловић.


Михајловићева је навела да је у инфраструктури много тога урађено, али да је то само мали део пута који је пређен и који тек треба да пређемо. 

''Верујем да је зграда Главне железничке станице право место за овакву изложбу, јер спаја оно најбоље у нашој прошлости и оно како данас видимо нашу будућност”, рекла је Михајловићева. 

Она је подсетила да је зграда старе Главне железницке станице, која ће бити претворена у музеј, изграђена исте године кад и пруга Београд-Ниш, давне 1884. године, чијом изградњом се Србија, како је рекла, прикључивала модерним европским државама које су већ имале железницу.

На свецаном отварању изложбе обратила се и отправница возова “Инфраструктуре железнице Србије”, Биљана Богићевић, која је одрасла у породици железничара, завршила Железницку школу, а од пре неколико месеци ради на железници, у месту Вреоци.

“Када видим шта је све урађено, када у мојим Вреоцима и широм Србије видим нове пруге и возове, сигурна сам да ћемо такву железницу и да имамо”, рекла је Богићевићева и додала да је још 42 младих људи добило посао у железници преко истог конкурса.

Обратио се и пензионер ПЗП “Београд“ Томислав Милосављевић, који је више од 40 година градио путеве по Србији и бившој Југославији.

“Знам за срећу породица кроз чије градове смо изградили путеве, знам шта значи за нашу децу да не газе по иловачи на путу до школе. Знам шта знаци пут за нас путаре, јер нема веће среће него кад видите да људи користе оно што смо направили. И знам да нам нема напретка без добрих путева”, рекао је Милосављевић.

Изложба ће бити отворена наредна три дана, а посетиоци ће, између осталог, моћи да виде Титов „плави воз”, као и најсавременије возове који иду нашим пругама, као и ваљке, багере и другу механизацију која се користи за изградњу путева. 

Такође, моћи ће да виде брзе пуњаче за електричне аутомобиле на ауто-путу, опрему коју користе предузећа у ваздушном саобраћају, дронове, чамце и опрему за контролу пловидбе у водном саобраћају, као и симулаторе превртања возила и “пијане наочаре”.

Отварању изложбе присуствовао је и градоначелник Београда Зоран Радојичић, директори бројних домаћих компанија, као и представници дипломатског кора.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести