Михајловић са амбасадором Канаде: Будућност у зеленој агенда

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, данас је са новим амбасадором Канаде у Србији, Џајлсом Норманом, разговарала о унапређењу сарадње две државе у рударском и енергетском сектору.
mihajlovic
Фото: Танјуг (видео)
Михајловићева је истакла да је много потенцијала за инвестирање у Србију и упознала канадског амбасадора са новим законима у области рударства и енергетике.
"Припремили смо четири нова закона која представљају важну основу за инвестирање у овим секторима, посебно када је реч о зеленој енергији и обновљивим изворима енергије, где су могућности огромне. Наш циљ је да смањимо производњу енергије из угља и термоелектрана, да више улажемо у хидроелектране и производњу из ветропаркова, солара и биомасе", навела је Михајловићева.
Истиче да Србија треба да буде главни енергетски коридор и припремамо нови инвестициони план у енергетици, саопштено је из њеног кабинета.
"Радићемо и на увођењу е-рударства и е-енергетике, да дигитализујемо сектор, јер је то важно за привлачење нових инвестиција. Искуства Канаде у овом процесу су нам драгоцена и ваше компаније су добродошле да улажу у Србији“, поручила је она.
Амбасадор Норман рекао је да је рударство важан сектор и да неколико канадских компанија већ послује у овој области у Србији, али да је простора за унапређење сарадње много.
„Поред рударства, које мора да се мења да би било одрживо, заинтересовани смо за зелене технологије које се све више развијају. Закони које сте припремили добра су база за даљи рад у тој области. Канадска влада је ту да вас подржи, посебно када је реч о транзицији из угља у хидроелектране и гасоводе“, рекао је Норман.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести