Михајловић са Новаком о новом уговору о гасу

МОСКВА: Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике разговарала је данас у Москви са потпредседником Владе Руске Федерације Александером Новаком, о процесу заклуључења новог дугорочног уговора о снабдевању Србије гасом и сарадњи две земље на новим пројектима у области енергетике.
mihajlovic
Фото: TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE REPUBLIKE SRBIJE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC/ bs

„Састанак са потпредседником Владе Руске Федерације који је задужен за област енергетике долази у тренутку кад је не само глобална енергетска криза већ и кад се преговара о великом броју нових уговора о снабдевању гасом. Разговарали смо о процесу закључења новог дугорочног уговора о снабдевању гасом Србије, где су у току преговори Србијагаса са Гаспромом и око количина и око цена гаса. Добили смо уверавања потпредсеника Владе Руске Федерације да се ће свакако наћи заједничко одрживо решење и да ће Србија имати довољне количине гаса и наредних година, с обзиром да важећи уговор истиче крајем ове године", рекла је Михајловићева после састанка одржаног у оквиру "Руске недеље енергетике 2021", којој је данас присуствовала.

Михајловићева је рекла да је са потпредседником Владе Новаком разговарала о томе како да се сарадња две земље у области енергетике подигне на још виши ниво, саопштено је из Министарства рударства и енергетике

„Било је речи о инвестицијама, пре свега НИС-а, али и неким будућим инвестицијама, о ХИП Петрохемији, о изградњи гасних интерконекција, али и о потенцијалној сарадњи на пројектима у области електроенергетике. Руска компанија "Силовје машини", која је радила ревитализацију агрегата на ХЕ "Ђердап 1", заинтересована је за учешће ревитализацији и реконструкцији других електроенергетских објеката", навела је Михајловићева.

Она је данашњи разговор оценила као добар и квалитетан партнерски састанак.

‘‘Надам се да ће се у наредном периоду видети резултати овог састанка, као и резултати рада мешовите комисије за сарадњу Русије и Србије и састанка потпредседника Владе РФ Јурија Борисова са председником Вучићем’‘, додала је.

Потпредседник Владе Руске Федерације на састанку је истакао да постоји дугорочни однос две државе у области енергетике и да руска страна намерава да те односе даље развија.

Новак је захвалио потпредседници Владе на успешном завршетку пројекта Балкански ток, који је омогућио нову руту за снабдевање гасом, и додао да се од октобра овим гасоводом испоручује гас и Мађарској, преко територије Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести