Михајловић: У 2021. градња брзе пруге до Ниша - брзине 200 км/х

БЕОГРАД: Поред модернизација брзе пруге од Београда до Будимпеште следеће године почеће градња брзе пруге до Ниша, рекла је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug
Фото: TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

За ТВ Хепи она је истакла да реч о прузи за брзине од 200 километара на сат, саопштено је из Министарства.

"У питању је инвестиција процењене вредности од две милијарде евра, радићемо је са кинеским партнерима који имају пуно искуства на оваквим пројектима. Овде није реч само о повезивању градова, већ о регионалном повезивању, јер нема важнијег магистралног коридора од Коридор 10", рекла је она.

Додала је да је Србија пропустила неколико инвестиционих циклуса у железници и да је стајала када је цела Европа развијала железнички саобраћај.

"Држава данас улаже у железницу, то нам је стратешки важно. Завршетком ових пројеката постаћемо много конкурентнији од Коридора четири, који пролази кроз Румунију и Бугарску. Морамо много тога упоредо да радимо, да задовољимо основне потребе, али и да идемо у корак са модерним технологијама", рекла је она.

Следеће године бити завршена деоница брзе пруге од Београда до Новог Сада, биће започета градња брзе пруге од Београда до Ниша, а градиће се и пруга до Прешева, у сарадњи са европским партнерима, рекла је она.

Додала је да се пуном паром ради и у друмском саобраћају а радови се изводе на деоници Сремска Рача - Кузмин, Рума-Шабац-Лозница, а расписује се тендер за Ниш-Плочник.

"Ниједно градилиште није затворено, свакодневно смо на вези са извођачима да помогнемо где треба, јер нам је свима стало да се ради, то је од огромног значаја за нашу економију“, рекла је она.

Улагања у комуналну инфраструктуру биће 3 милијарде евра

Држава ће у комуналну инфраструктуру уложити више од три милијарде евра, у 70 градова и општина градиће фабрике воде, канализационе мреже, системе за пречишћавање отпадних вода, рекла је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

За ТВ Хепи изјавила је да улагања у комуналну инфраструктуру поред пројекта са кинеским партнерима у 70 локалних самоуправа, вредних 2,5 милијарди евра, обухватају и улагање од 900 милиона евра у Београду и Батајници, наводи се у саопштењу Министарства.

Додала је да се тренутно гради близу четири хиљаде станова за припаднике служби безбедности, и најавила да ће ускоро почети изградња још четири хиљаде.

„Станови који се тренутно граде у шест градова биће завршени најкасније до марта следеће године. У Новом Саду и до краја ове. На овом пројекту раде домаће компаније, што је од огромног значаја“, рекла је она.

Додала је да је упутила иницијативу председници Владе Србије Ани Брнабић да ови станови буду доступни и здравственим и просветним радницима који у претходних 10 до 15 година нису могли да купе станове на тржишту, и оценила да су и то људи који раде за државу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести