Михајловић: Улажемо 24 милиона евра у пут Нови Пазар-Тутин

БЕОГРАД: У Влади Србије данас је потписан комерцијални уговор за реконструкцију државног пута Нови Пазар-Тутин са турском компанијом "Ташјапи", а потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да ће у тај посао бити уложено 24 милиона евра. 
Zorana Mihajlovic/Fonet/MGSI
Фото: Fonet/MGSI

Михајловић, која је уговор потписала у присуству потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића и амбасадора Турске у Србији Танжуа Билгича, рекла је да је неколико докумената претходило данашњем отпочињању реализације овог пројекта.

Навела је да су то, пре свега, Споразум о сарадњи у инфраструктурним пројектима између две владе, Меморандум о разумевању о сарадњи између Министарства и компаније "Ташјапи" из маја ове године и недавно потписан Оквирни споразум између Владе Србије и компаније "Ташјапи".

"Данас започињемо реализацију првог пројекта са турском компанијом ''Ташјапи'', вредног 24 милиона евра. Уговор који смо данас потписали подразумева израду идејног пројекта, израду плана детаљне регулације и извођење радова, у дужини од 20,5 километара", каже Михајловић. 

Истакла је да је реконструкција пута Нови Пазар-Тутин од изузетног значаја за више од 150.000 грађана који живе у овом делу Србије.

"Приоритет је превасходно безбедност путева, али и стварање конекција које ће омогућити бржи проток робе и људи. Верујем да ће извођач радова учинити све да грађани добију квалитетан и добар пут", рекла је Михајловић.

Потпредседник Владе Расим Љајић рекао је да је мало ко веровао да ће се овај пут реконструисати, с обзиром на то да се о томе говорило годинама уназад, те изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу и потпредседници Михајловић што су створили политичке, правне и финансијске услове да се пројекат реализује.

"Овај пут значи живот за грађане у овом делу Србије, јер их је на стотине гинуло у претходним годинама. Реконструкцијом пута избећи ћемо ризичну слалом вожњу која је односила животе", рекао је Љајић.

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич истакао је да две земље имају добре билатералне односе и да је ово први од инфраструктурних пројеката чија изградња креће, очекујући да ускоро почне и реализација пројекта изградње ауто-пута Београд-Сарајево.

Радимо даноноћно како бисмо исправили туђе грешке

„Радимо даноноћно како бисмо исправили туђе грешке и поново изградили већ урађен ауто-пут, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и истакла да се чини све како би се деоница Коридора 11 од Уба до Лајковца завршила. 

"Дајемо све од себе да се деоница Коридора 11 од Уба до Лајковца заврши до нове године, како бисмо у саобраћај пустили аутопут од Обреновца до Чачка. Ово је преседан у грађевинарству и једина критична деоница на коридору и ја очекујем да дођемо до одговора зашто је раније погрешно рађено и да ти који су лоше градили одговарају", рекла је Михајловић одговарајући на питање новинара. 

Поручила је да то више не сме да нам се деси.

Упитана како то да када је једна новинарска екипа ноћу посетила градилиште није било радника, а било их је једне од наредних ноћи када је дошла Михајловић, потпредседница владе је истакла да је наложила да се радови на деоници Уб-Лајковац изводе даноноћно, с обзиром на то да је неопходно да се новоизграђени аутопут у дужини од 2,47 км гради поново.

"Да би се радови изводили 24 сата било је потребно да се довезе додатна механизација, обезбеде људи, рад прилагоди временским условима, стога је прошло неколико дана од издавања мог налога. Да сте били тамо са нама у петак ноћ, видели бисте у каквом је стању аутопут и да је потребно градити га изнова. Питајте инжењере и пројектанте - то струка није видела до сада", рекла је Михајловић. 

Потпредседница Владе каже и да Влада Србије нема новца за бацање, да је важно да грађани виде како се раније градило, и изразила уверење да ће све бити готово у року.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести