БАНКРОТ ПОЗНАТЕ РОБНЕ МАРКЕ Mодни бренд у великом проблему; НА ЦЕДИЛУ се нашло 1.500 запослених

Познати модни ланац Есприт прогласио је банкрот у Немачкој, јавља Билд. Додаје се да је погођено још шест подружница и 1.500 запослених.
a
Фото: Youtube Printscreen

Ово није прво тржиште на ком модни бренд има проблеме. Крајем марта појавила се вест у швајцарским медијима о банкроту Есприта на њиховом тржишту. Такође, а потом и у Белгији.

Према званичном саопштењу Есприта, банкрот швајцарске подружнице и затварање филијала били су „неизбежни“ преноси Swissinfo.

- Глобални економски развој, у комбинацији са наглим повећањем трошкова енергије и логистике, као и негативним расположењем потрошача и, на крају, али не и најмање важно, високим рентама за наше филијале, на крају је онемогућио наставак нашег пословања - написали су из компаније у априлу.

Презадуженост подружнице швајцарског Есприта износила је око 12 милиона ЦХФ на крају 2023. Есприт одећа ће и даље бити доступна у 19 филијала којима управљају франшизни партнери и у 150 продавница одеће различитих брендова, саопштила је модна група тада.

Према информацијама које су тада дали, компанија ће бити реорганизована и убудуће ће се концентрисати на онлајн продавницу и трговину са франшизним партнерима. Такође је фокус на „новим импулсима у е-трговини“. Менаџмент жели да остане присутан у онлајн трговини у Швајцарској.

Фото: Youtube Printscreen

Esprit Retail Svitzerland AG је у потпуном власништву модне групе Esprit Holdings Limited, која је котирана на берзи у Хонг Конгу и има своје легално седиште на Бермудима. Подношење пријаве о стечају швајцарске филијале нема директног материјалног утицаја на групу. Пословање и пословање групе су такође остали нормални.

Крајем марта било је речи о затварању око 40 Есприт продавница у Немачкој. Есприт је наводно раскинуо уговор са немачком компанијом, јавила је тада локална новинска агенција Rheinische Post позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.

Групација, са седиштем у Бишофсверди код Баутзена (Немачка), сада жели да користи малопродајни простор у друге сврхе. Ово је већ утицало на локацију на железничкој станици у Дизелдорфу, где се брендови као што су Vila, Onli, Jack & Jones, Selected Homme и Street One нуде у продавници Catches, раније Есприт и којом такође управља PTH Group.

Приликом недавног објављивања годишњих резултата, менаџмент је упозорио да остаје „сумња“ о будућности бренда рођеног 1968. Његови резултати за 2023. показали су пад активности за 16,3%, на 5,912 милијарди хонгконшких долара (око 700 милиона евра). ), док су се њени губици озбиљно повећали, достигавши 2,339 милијарди хонгконшких долара (277 милиона евра, пораст од 252% за годину дана) пренео је fashionnetwork.

Курир.рс/Телеграфбизнис

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести