Нафташи за измену акцизне политике

НОВИ САД: Удружење нафтних компанија Србије припремило је неколико могућности за измену акцизне политике, како би се, како кажу, пре свега растеретила привреда, али и искористили расположиви потенцијали за повећање промета горива.
benzinska_pumpa/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Србија је давно зрела за преиспитивање политике акцизног опорезивања енергената, кажу у УНКС, које је недавно представио своје предлоге Министарству финансија.

На читаву ствар не гледамо једнострано, тако да ћемо предложити измене које ће средњорочно и дугорочно допринети расту буyетских прихода, каже генерални секретар УНКС-а Томислав Мићовић за портал Енергија Балкана.

Са поскупљењем нафте и нафтних деривата на пумпама грађани, али и привреда, имају повећани трошак за гориво.

Чињеница је да у у цени нафтних деривата 50 па и више процената чине државна захватања: порез, акциза и разне таксе.

Мићовић каже да приходи од акциза имају различит удео у укупним фискалним приходима од земље до земље.


Ми и окружење

На питање где је Србија сада по питању наплате акциза на нафтне деривате у односу на друге, Мићовић каже:

"Ако се поредимо са другима, има смисла поредити се са земљама које имају и упоредив БДП по глави становника са Србијом. А то су управо земље у нашем непосредном окружењу. Када је у питању дизел, гориво које покреће економију, имамо највеће укупне дажбине од свих земаља у региону. По висини дажбина на течни нафтни гас смо први у Европи. Једино су дажбине не бензин нешто испод европског просека и на трећем су месту у односу на земље у окружењу".


Али, свима представљају релативно сигуран и лако наплатив приход. Међутим, када се фискална оптерећења сувише повећају могу по неком другом основу да доведу до пада прихода у државној каси. Посматрано са тог аспекта, Србија је давно зрела за преиспитивање политике акцизног опорезивања енергената, наводи Мићовић.

Како каже, у Министарству финансија планирају неколико могућности за измену акцизне политике.

Планирамо да предложимо измене које ће средњорочно и дугорочно допринети расту буyетских прихода, додао је он. Објашњава да УНКС првобитни предлог измене политике акцизног опорезивања енергената допуњава у складу са закључцима са састанка у Министарству финансија.

„Од конкретних предлога у овом тренутку су важнији принципи. Политику акцизног опорезивања би требало, што пре, ускладити са захтевима директива ЕУ у овој области. Наравно, уз уважавање специфичности домаћег тржишта. Акцизном политиком би требало подстаћи потрошњу еколошки прихватљивих горива. Али, и водити рачуна о очувању међусобне конкурентности различитих енергената, како би се на тржишту очувало што више различитих извора енергије".

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести