НБС: Исплате са рачуна уз неоверено овлашћење до 80.000 динара

БЕОГРАД: Народна банка Србије одлучила је данас да олакша исплате новца са динарских и девизних рачуна грађанима животне доби 65 и више година током трајања забране кретања на јавим местима, тако што ће, уз једнократно овлашћење које не мора да буде оверено, моћи да им се исплати у једној банци највише до 80.000 динара, како би се умањио ризик од превара.
nbs
Фото: Tanjug (S. Radovanović)

Инструкција се такође односи на начин издавања платних картица нашим најстаријим грађанима током трајања ванредног стања, а примењује се и на лица млађа од 65 година у случају реиздавања платне картице којој је истекао рок важења, саопштено је из НБС.

Прошле недеље, НБС је такође донела инструкцију о начину исплате пензија у периоду ванредног стања.

Према данашњој одлуци НБС, банка је дужна да корисницима омогући располагање новцем на динарском или девизном рачуну, а исплате може да изврши или у просторијама банке овлашћеном лицу, на основу једнократног пуномоћја којим се оно овлашћује за подизање средстава са рачуна клијента, или исплатом на кућну адресу корисника у сарадњи са ЈП “Пошта Србије”.

Овлашћење може бити у форми коју утврди банка или у слободној форми, али мора обавезно да садржи податке које је утврдила НБС, не мора да буде оверено код нотара, а овлашћено лице је дужно да банци стави на увид своја, као и лична докумената корисника.

Корисник може да затражи исплату новца позивом посебне телефонске линије банке за комуникацију с корисницима, која је отворена за ову намену, као и путем имејла, СМС-а или коришћењем налога електронског или мобилног банкарства, при чему је дужан да наведе број рачуна и износ новчаних средстава који би му био исплаћен на један од наведених начина за који се определи.

Ради спречавања преварних радњи и злоупотреба, банка је дужна да контактира корисника и да провери да ли је затражио исплату новца у телефонском разговору који се снима.

Имајући у виду ризике од злоупотреба, као и безбедносне ризике у вези са транспортом новчаних средстава на кућну адресу, кориснику се може у једној банци месечно највише исплатити износ у готовом новцу који није већи од 80.000 динара, односно износ ефективног страног новца чија динарска противвредност по званичном средњем курсу није већа од 80.000 динара, објашњава се у инструкцији.

Поред исплате готовог новца са рачуна, корисник може банци да поднесе и налог за пренос новчних средства, на пример с његовог девизног рачуна на динарски, а такав налог може дати банци и преко овлашћеног лица.

Имајући у виду да многи корисници примају новчане дознаке из иностранства, сви пружаоци услуге новчане дознаке - банка, платна институција, институција електронског новца и јавни поштански оператор - дужни су да на начин утврђен инструкцијом исплате новчану дознаку у пуном износу.

Што се тиче начина издавања и реиздавања платних картица у период утрајања ванредног стања, корисник се може банци обратити да му изда платну картицу на исти начин као и за исплату средстава са рачуна, било доставом картице на кућну адресу, било преко овлашћеног лица са изричитим овлашћењем.

Ако се корисник определи са доставу на кућбу адресу, банка је дужна да картицу пошаље препорученом поштом.

Када је реч о издавању платних инструмената за електронско и мобилно банкарство, банка је дужна да најкасније у року од седам дана од дана ступања на снагу ове инструкције, успостави посебан контакт центар с најмање три доступна телефона и процедуру за активирање услуге електронског и мобилног банкарства корисника и да информације о томе објави на својој интернет презентацији.

Из НБС посебно истичу да банке, ЈП „Пошта Србије“ и друга лица не могу корисницима наплатити накнаде и друге трошкове за услуге наведене у овој инструкцији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести