НБС: Поверење озбиљних инвеститора јача динар

БЕОГРАД: Притисци ка јачању динара на домаћем девизном тржишту и јачање домаће валуте последњих дана су, готово у целости, резултат повећаног поверења страних инвеститора који своја средства у знатнијем износу улажу у дугорочне динарске обвезнице Републике Србије, поручује Народна банка Србије. 
narodna banka srbije
Фото: Tanjug (video arhiva)

Током претходних дана, нерезиденти су у већем износу продавали девизе и куповали динаре да би их инвестирали у државне хартије Србије, која је у потпуности трансформисала своје економске показатеље у позитивном смеру, наводи се у саопштењу НБС.

На тај начин, како се додаје, инвеститори су показали поверење у перспективе даљег развоја наше земље на одрживим економским основама.

Званични средњи курс динара према евру на данашњи дан износи 117,9097, што је највиша вредност домаће валуте према евру у последње четири и по године, тачније од 1. септембра 2014. 

Динар је од почетка године ојачао према евру за 0,2 процента.

У циљу одржања релативне стабилности на домаћем девизном тржишту, која је веома важна за домаћу економију, односно ради смањења прекомерних краткорочних осцилација девизног курса, НБС последњих дана појачано интервенише куповином девиза. 

Од почетка године, закључно са 3. јуном, НБС је у нето износу купила 250 милиона евра - купила је 380 милиона евра и продала 130 милиона - а интервенције куповином девиза су настављене и током данашњег дана.

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести