НБС задржала референтну каматну стопу на 3,0 одсто

БЕОГРАД: Референтна каматна стопа остаке и даље на нивоу од 3,0 одсто, одлучио је Извршни одбор Народне банке Србије на данашњој седници.
kamata/pixabay.com
Фото: pixabay.com/kamata

Извршни одбор је приликом доношења те одлуке, пре свега, имао у виду очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, као и ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике, саопштено је из НБС.

Инфлација се, након овогодишњег минимума у априлу, као што је и очекивано, вратила у границе циља и у јулу је износила 2,4 одсто међугодишње. 

Према централној пројекцији НБС, међугодишња инфлација ће се у наредне две године кретати у границама циља - до краја 2019. испод централне вредности циља од 3,0 процента плус/минус 1,5 одсто, с тим да ће јој се привремено приближити у првим месецима наредне године због ефекта ниске базе с почетка ове године. 

Одржавање постигнуте ценовне стабилности у наредном периоду очекују и финансијски сектор и привреда, о чему сведоче њихова инфлациона очекивања усидрена око циља од 3,0 посто и за годину, и за две године унапред. 

Извршни одбор је оценио да ефекти претходног ублажавања монетарне политике доприносе привредном расту, који се убрзава и који је, према процени Републичког завода за статистику, у првој половини ове године износио 4,9 роцената међугодишње. 

То је више од претходне процене и највиши раст забележен у последњих десет година. Према оцени Извршног одбора, привредни раст у овој години износиће око 4,0 одсто, уз висок допринос инвестиција, које ће у наредном периоду омогућити наставак раста у већем броју извозно оријентисаних области привреде. 

Раст инвестиција подржан је повољним условима финансирања и растом кредитне активности, као и приливима страних директних инвестиција, које више него у пуној мери покривају дефицит текућег рачуна платног биланса и доприносе његовом смањењу у средњем року. 

Извршни одбор сматра да је опрезност у вођењу монетарне политике и даље потребна, пре свега због неизвесности на међународном робном и финансијском тржишту. Кретање светске цене нафте и даље је волатилно, иако се, према фјучерсима, очекује стабилизација до краја 2018, а затим и нешто нижи ниво до краја 2019. године. 

Због раста цена нафте на светском тржишту, ове године очекује се и нешто виша инфлација у међународном окружењу.

Такође, до краја године очекује се и наставак заоштравања монетарне политике Система федералних резерви САД и завршетак програма квантитативног попуштања Европске централне банке, што би могло да се одрази на токове капитала према земљама у успону. 

Поред тога, неизвесност постоји и у погледу геополитичких и трговинских тензија и могућих ефеката на раст светске економије и волатилност на робним и финансијским тржиштима. Ипак, Извршни одбор истиче да је отпорност наше привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући повољнијим макроекономским показатељима и изгледима за наредни период. 

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 8. октобра, наводи се у саопштен ју НБС.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести