Недимовић: Мед из Србије први пут на тржишту Италије

БЕОГРАД: Србија је први пут извезла мед на тржиште Италије, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да из године у годину расте број пчелара и кошница у Србији и да је задовољан и радом пчелара и квалитетом меда.
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Бранислав Недимовић, фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Јуче смо први пут извезли мед на простор Италије, из наших погона из Србије, то је наш мед. Имали смо извоз и на простор Емирата и неких других земаља", рекао је министар на ТВ Прва.

Најавио је да ће ових дана бити исплаћене све субвенције за пчеларе.

"Мислим да пчелари у последње четири године не морају да брину о својој егзистенцији, јер је пчеларство уздигнуто на много већи ниво него што је то било раније", рекао је министар.

Навео је да се раније пчеларство доживљавало као хоби, а да је сада исплативо тиме се бавити.

"Погон у Рачи Крагујевачкој који је суфинансирала држава, то је њихова фабрика, сами пчелари су се удружили и направили фабрику", каже Недимовић.

У току је, наводи, велика акција уклањања фалсификованог меда са српског тржиста и наводи инцидентне ситуације и покушаје да се из Украјине и Молдавије прошверцује у Србију њихов мед који није одговарајућег квалитера или је добијен на вештачки начин.

"Ми гледамо да то сузбијемо. Није реч о меду, него о вештачкој творевини која личи на мед", прецизирао је Недимовић.

Каже да посебна акредитована лабораторија на Хемијском факултету може да открива да ли је реч о природном меду или о вештачком меду.

"Спрам тога предузимамо одговорајуће мере. У току ових дана је велика акција где покушавамо да те фалсификаторе меда уклонимо са тржишта како би наши пчелари имали бољу прођу на тржишту", рекао је Недимовић.

 

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести