Недимовић: Одлука Русије велика шанса за прехрамбену индустрију

БЕОГРАД: Оно сто је за многе утицајније и снажније економије само пусти сан, за Србију је данас реалност, каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић за Танјуг, поводом одлуке Владе Русије да одобри ратификацију уговора о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ).
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Ратификација уговора даје могућност да без царине српски пољопривредни произвођачи извозе на тржиште од готово 200 милиона становника многе производе.

"Међу њима бих свакако издвојио сир и воћну ракију. Велика шанса за прехрамбену индустрију коју морамо искористити, посебно данас када се сви затварају због Коронавируса и када многе земље вапе за приликом да извезу своју робу", објашњава Недимовић.

Истовремено, држава ће, каже, наставити са јачањем субвенција насим произвођацима како би имали сто боље производе за пласман на инострана трзиста.

Како је наведено у саопштењу на званичном сајту, руска Влада је одлучила да одобри нацрт савезног закона "О ратификацији Споразума о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и њених држава чланица, са једне стране, и Републике Србије, са друге стране" и да га проледи на усвајање Државној думи у складу са утврђеном процедуром.

Србија је потписала споразум о формирању безцаринске трговинске зоне са ЕАЕУ у октобру 2019. године.

Уговор је потребно да ратификују све државе чланице ЕАЕУ.

Тај уговор ће заменити постојецће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргизију.

Премијерка Ана Брнабић је у октобру прошле године у Москви потписала Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица - Русије, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргистана.

Србији је потписивањем споразума отворен приступ тржишту од 183 милиона људи.

Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина.

Између осталог, реч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчјег и козјег сира, као и воцћне ракије, 90.000 литара вињака...

Славиша
26.07.2020 • 16:45
Шта Србија и Српски сељак могу од овога да имају користи-ништа!Фабрике цигарета у страном власништву,млекаре такође,фабрике алкохола такође,све сте господине министре подредили интересима странаца.Некада је свако Српско село имало по 200-250 крава минимум,колико има данас,свако сеоско домаћинство је имало по минимум 4-5 крмача,овце,козе да и не бројимо,шта данас има просечно Српско сеоско домаћинство-ништа од наведеног господине министре.Све док Србија не почне да води политику по угледу на Русију по питању свог развоја пољопривреде,нема напредка ни бољитка,од земље која је била велики увозник хране,захваљујући политици запада према Русији,од Русије направише светског извозника хране,а све захваљујући окретању ка селу и Руском сељаку и пољопривредној производњи.
Paor
27.07.2020 • 14:14
"srpski poljoprivredni proizvodjac izvoze.." !?! Kakva je to recenica? Pa srpski paor ne sme ni da pomisli da nesto izveze. Za njega to rade drugi kojima je drzava dozvolila da skidaju kajmak, a seljaku gule kozu s ledja i ostavljaju mu mrvice kako bi mogao da prezivljava. E kamo lepe srece da se nama dozvoli da izvezeme gde mi hocemo i kome hocemo.
EUR/RSD 117.5896
Најновије вести