Недимовић: Одлука Русије велика шанса за прехрамбену индустрију

БЕОГРАД: Оно сто је за многе утицајније и снажније економије само пусти сан, за Србију је данас реалност, каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић за Танјуг, поводом одлуке Владе Русије да одобри ратификацију уговора о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ).
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Бранислав Недимовић, фото: Танјуг/Сава Радовановић

Ратификација уговора даје могућност да без царине српски пољопривредни произвођачи извозе на тржиште од готово 200 милиона становника многе производе.

"Међу њима бих свакако издвојио сир и воћну ракију. Велика шанса за прехрамбену индустрију коју морамо искористити, посебно данас када се сви затварају због Коронавируса и када многе земље вапе за приликом да извезу своју робу", објашњава Недимовић.

Истовремено, држава ће, каже, наставити са јачањем субвенција насим произвођацима како би имали сто боље производе за пласман на инострана трзиста.

Како је наведено у саопштењу на званичном сајту, руска Влада је одлучила да одобри нацрт савезног закона "О ратификацији Споразума о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и њених држава чланица, са једне стране, и Републике Србије, са друге стране" и да га проледи на усвајање Државној думи у складу са утврђеном процедуром.

Србија је потписала споразум о формирању безцаринске трговинске зоне са ЕАЕУ у октобру 2019. године.

Уговор је потребно да ратификују све државе чланице ЕАЕУ.

Тај уговор ће заменити постојецће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргизију.

Премијерка Ана Брнабић је у октобру прошле године у Москви потписала Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица - Русије, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргистана.

Србији је потписивањем споразума отворен приступ тржишту од 183 милиона људи.

Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина.

Између осталог, реч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчјег и козјег сира, као и воцћне ракије, 90.000 литара вињака...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести