Немачка индустрија стагнирала у децембру

БЕРЛИН: Немачка индустријска производња стагнирала је у децембру, јер су мере ограничења у земљи и иностранству с циљем сузбијања пандемије ковид-19 спутале извозно оријентисани производни сектор у највећој европској економији, показују данашњи статистички подаци.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Индустријска производња у последњем месецу 2020, забележила је нулти раст на месечном нивоу у односу на навише ревидирани показатељ од 1,5 процената у новембру, објавио је Савезни завод за статистику Дестатис.

Ово је прва стагнација након седам узастопних месеци раста, преноси Ројтерс.

Главна кочница је био грађевински сектор где је производња пала за 3,2 процента.

Ако се посматра само базна производња, онда је на месечном нивоу забележен пораст од 0,9 одсто.

Навише ревидирани податак за новембар, допринео је да раст укупне индустријске производње у четвртом кварталу достигне 6,1 процената у односу на упоредно тромесечје 2019.

„Будући изгледи индустријског сектора су и даље пригушени, с обзиром да развој пандемије ствара уска грла у снабдевачком ланцу индустрије полупроводника“, навело је Министарство економије.

Из министарства напомињу да пад индустријских наруџбина и пословног расположења додатно замагљују изгледе.

Прошлонедељни подаци су показали да су поруџбине немачке робе пале у децембру изнад очекивања, окончавши седмомесечну серију раста јер су корона мера ограничења подриле потражњу из других земаља еврозоне.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести