Нервоза на тржишту нафте: Барел знатно изнад 100 долара

ЊУЈОРК: Цене нафте држе се данас знатно изнад 100 долара по барелу након што су у понедељак забележиле највећи једнодневни раст од маја, услед узнемирености трговаца због заоштравања ситуације с тржишном понудом.
nafta
Фото: pixabay.com

Међународно референтна нафта Брент ојачала је јутрос за 0,08 посто на 106,4 долара по барелу, а цена америчке WTI нафте је порасла за 0,31 проценат на 102,8 долара за барел на трговању до 9:23 часа по нашем времену, према подацима са портала oilprice.com.

Нервоза на тржишту нафте се појачала након што је Саудијска Арабија одбила да обећа повећање производње у разговорима приликом посете америчког председника Џоа Бајдена тој земљи, као и због поремећаја на нафтоводу Кијстоун због којих су смањене испоруке канадске нафте америчким рафинеријама, преноси "Блумберг".

На нафтним тржиштима је последњих недеља забележена висока волатилност цена под утицајем забринутости да би претећа рецесија могла да нагризе потражњу, пада долара са његових рекодрних нивоа и знакова да је физички расположива понуда "црног злата" и даље недовољна.

Истовремено, САД настављају да гурају свој план да се ограниче цене руске сирове нафте како би Москва била лишена прихода за финансирање рата у Украјини.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести