НОВА ИНДУСТРИЈСКА ЗОНА НИЧЕ НА 30 ХЕКТАРА ЗЕМЉИШТА Пуном паром се ради на изградњи приступне саобрћајнице од Горњег Милановца до Такова, теретни саобраћај биће измештен из градског језгра (ФОТО)

Горњи Милановац: Радови на изградњи приступне саобраћајнице од Горњег Милановца до Такова су у пуном јеку, а завршетак је планиран до октобра ове године. На тај начин ће саобраћај бити измештен из градског језгра и директно ће општину повезати са ауто-путем. Теретни саобаћај више неће пролазити кроз сам центар града.
њ
Фото: РИНА

- Када је прошао ауто-пут `Милош Велики` ми смо остали са једном старом трасом пута који је повезивао Горњи Милановац са ауто-путом. Када кажем старом трасом, сам пут није баш дозвољавао шлеперима да прођу на адекватан начин, стварале би се огромне гужве и постојале су кривине где шлепери буквално из једног пролаза нису могли туда да прођу. Оно што је значајно јесте да ћемо сада успети да са овом пристпуном саобраћајницом несметано обезбедимо пролаз свих камиона што је најзначајније за нашу индустрију у Горњем Милановцу, а самим тим, скратићемо и време путовања свим путничким возилима од Горњег Милановца до Такова, рекао је за РИНУ председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковчевић.

Фото: RINA

Осим изградње директне везе са „Милошем Великим”, изградња приступне саобраћајнице отвара и могућности за привредни развој ове општине, што се огледа у 30 хектара земљишта опредељеног за изградњу нове индуистријске зоне, за коју већ постоји велико интересовање домаћих, локалних привредних субјеката. Општина Горњи Милановац ће наравно гледати да уради комплетну комуналну структуру, како би одмах по завршетку приступне саобраћајнице могли да користимо тих 30 хектара за индустријску зону и како би компаније које су већ купиле земљиште могле одмах да граде своја постројења.

Фото: РИНА

- Ми имамо потенцијал развоја од Горњег Милановца дуж приступне саобраћајнице до самог Такова и на тај начин ћемо и планирати даљи развој града. Планирали смо и једну велику индустријску зону, око 30 хектара је већ опредељено земљишта за ту намену, уз саму приступну саобраћајницу, која се налази негде на половини, између Горњег Милановца и Такова, дакле негде на пет километара у месту Срчаник. Оно што је значајно рећи јесте да је промет земљишта на том делу који смо определили за индустријску зону већ кренуо. Неке компаније из Горњег Милановца су већ купиле земљиште и чекају да се приступна саобраћајница заврши како би могли да шире своје производне погоне и да наставе производњу коју су већ започели, рекао је Ковачевић.

Фото: РИНА

Иако дугачка непуних 10 километара, изградња ове модерне саобраћајнице није била нимало лак задатак. Према речима Ненада Глигоријевића, директора пројекта ни овај подухват није био без непредвиђених потешкоћа, пре свега подземних вода које су на пар места изазвале проблеме грађевинарима али су и оне успешно решене.

Фото: RINA

- Целокупна деоница подељена је у два лота. Лот један подразумева потпуно нову изградњу саобраћајнице, на којој се налазе четири мостовке конструкције, један надвожњак, три армиранобетонска зида, две санације клизишта, две конструкције од армиране земље и једна потпорна конструкција на ширповима. Док друга деоница, лот два подразумева реконструкцију постојећег државног пута, где ће се у једном делу извршити и проширење постојећег пута, а остатак ће бити потпуна реконструција у смислу додавања плочастих пропуста, 16 комада, осам армирано бетонских зидова и потпуно нова коловозна конструкција. На самом пројекту предвиђено је измештање и заштита електро инсталација, Телекомових инсталација као и инсталација на водоводу и канализацији. Укупна дужина деонице је 9,7 километара”, истакао Глигоријевић.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести