Нови програми ЕИБ са банкама у Србији - 180 милиона евра

АРАНЂЕЛОВАЦ: У оквиру Самита у Софији Европска инвестициона банка (ЕИБ) потписала је нова кредитирања и нове гаранцијске програме са банкама у Србији у износу од 180 милиона евра, који ће омогућити банкама да под повољнијим условима кредитирају мала и средња предузећа, казала је директорка регионалног представништва за Западни Балкан Дубравка Негре.
Negre Dubravka/Tanjug
Фото: Tanjug

Негре је за Танјуг, у Аранђеловцу, где је промовисан нови пројекат ЕУ ПРО, који се највише односи на мала и средња предузећа у локалним срединама, навела да ће ти програми са банкама уједно продужити рок за финансирање привредника, односно да отплате кредита буду дуже, што је веома битно за предузетнике.

"У задњих 10 година смо кроз сарадњу са комерцијалним банкама подстакли преко 270.000 радних места и подрзали да се та радна места одрже или да се отворе нова. Такође, само кроз гаранцијске програме са банкама, којима омогућавамо банкама да преузму већи ризик, помогли смо преко 5.300 малих и средњих предузећа, односно самих предузетника", казала је Негре. 

Додала је да Европска инвестициона банка и Европски инвестициони фонд имају за циљ да побољшају конкурентност малих и средњих предузећа, да олакшају њихово пословање, приступ финансијским средствима, а самим ти да утичу на то да предузетници могу да створе и отворе више радних места у својим предузећима, производним погонима.

"Такође, то ће омогућити малим и средњим предузећима да могу да имају бољи и једноставнији приступ страним тржиштима, да могу да извозе своју робу једноставније и лакше и да то утиче на повећање извоза, који је битна карика у повећању привредног раста и што ће омогућити да се тај привредни раст одржи", навела је Негре.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести