Обележено 102 године ПКВ: Добри резултати и када је тешко

НОВИ САД: Привредна комора Војводине обележила је 102 године постојања, на рођендан Новог Сада, те је јучерашњи дан заиста био у знаку јубилеја.
p
Фото: pkv.rs

Том приликом додељене су и годишње награде ПКВ за значајна привредна остварења у прошлој години, а свечаности су присуствовали председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник ПКВ Бошко Вучуревић, добитници признања Митар Деурић и Драгана Ђермановић, млади привредници који су постигли значајне резултате и други лауреати.

Указујући да му је задовољство што је гост на свечаности поводом обележавања 102 године од оснивања ПКВ, Мировић је нагласио да је тај велики јубилеј и прилика да Комора награди најбоље привреднике из Војводине.

Ово је и прилика да још једном подсетимо на значај привредних активности, те развоја економије, дела који су привредници са својим запосленима реализовали у стицању добити за своје компаније, али и дела зарада које су остварили за приход буyета из ког развијамо болнице, школе, инфраструктуру и друге опште потребе, истакао је Мировић.

Охрабрује, како је додао, чињеница да је у веома тешкој години за глобалну економију, па и за економију нашег региона и Србије, привреда Војводине била та која је успела да одржи привредне активности, сачува радна места.


Ветар у леђа

Директор и власник компаније „Атос Фруктум“ Митар Деурић из Мале Ремете добитник је награде „Коста Миросављевић“ за успешно пословање и постигнуте врхунске резултате у области пољопривреде.

Он је нагласио да је признање ПКВ изузетно важно не само њему, већ свим запосленима у компанији јер долази у турбулентном и тешком периоду, пуном изазова и промена, не само за српску привреду, већ и целокупно друштво.

Ова награда је велики ветар у леђа свима нама и потврда да смо на добром путу, али и велика обавеза и одговорност да наставимо и даље с добрим резултатима, улагањем у наше запослене и позитивним утицајем на ширу друштвену заједницу, истакао је Деурић.

Вланица фирме „ Пепер комуникејшнс груп“ Драгана Ђермановић добила је награду за привредницу године и том приликом истакла да је ПКВ кошница знања, искуства и подршке.

Сви привредници Војводине осећају значај ове организације која нас пре свега окупља, али и даје прилику да растемо и награђује труд и рад, рекла је Драгана Ђермановић.

Како је додала, сви привредници у Војводини добитници су великог признања с обзиром на све што су издржали у 2020. години.

Захвални смо и Покрајинској влади на континуираном улагању и разумевању ситуације у којој се привреда налази. Од нас и нашег рада зависе животи и рад других људи и читава економија, а привредницима упућујем апел да не чекају боља времена, дане и место јер је боље тамо где смо ми бољи, поручила је Ђермановићева.


У протеклој изузетно тешкој години, најтежој од Другог светског рата, изгубили смо само 0,4 одсто радних места, што довољно говори о виталности наше привреде, поручио је Мировић.

Он је додао да смо у минулој години имали значајан раст у области пољопривреде, већи од 12 одсто, што говори о добитницима признања, као и њиховим колегама и запосленима у привреди Војводине.

У прошлој години Војводина је била важан фактор економског развоја и опстанка Републике Србије. У другим земљама пад привредне активности је изузетно велики, али захваљујући виталности, енергији, знању, улагању капитала, успели смо да прошлу годину проведемо с најмање губитака. Државно руководство чини све да кроз набавку вакцина и добро организовану вакцинацију учини да што пре изађемо из кризе у којој се налазимо, да мерама и потезима, којима признање одаје читав развијени свет, дођемо у фазу да с још већим интензитетом наставимо с улагањима и у компаније које воде наши привредици, али и с јавним улагањима, што ће значајно допринети расту бруто друштвеног производа у 2021. години. Крећемо у нови економски старт и бићемо важан део у тиму развоја националне економије, као што је Војводина увек била и предњачиће у многим сферама. Јубилеј ПКВ и важност и значај овогодишњих добитника сигурно су потврда да ће тако заиста и бити, рекао је Мировић.

Председник ПКВ истакао је да је Комора место окупљања привредника, али и место привредних збивања.

Славимо велики јубилеј - 102 године од нашег постојања и 58. пут је како додељујемо признања и награде нашим најуспешнијим привредницима, рекао је Вучуревић.

Награда „Коста Миросављевић“, додао је, додељује се у три категорије: у области пољопривреде, индустрије и услуга, а награђени су и предузетник и предузетница године.

Од ове године први пут се додељује награда „Златно перо привреде“ - новинару који је извештавао о привредним збивањима и дао велики допринос афирмацији наше привреде, указао је Вучуревић.

Према његовим речима, иако је иза нас је турбулентна и веома тешка година изазвана глобалном кризом, односно пандемијом коронавируса, наша привреда је имала изузетне резултате у односу на привреде у окружењу, па и свету.


Добитници признања

Добитник награде за успешно пословање и врхунске резултате у области индустрије је компанија „Тим-Коп доо“ из Темерина, која послује од 1992. године и производи опрему за дистрибуцију електричне енергије, производи металне конструкције и поставља електричне инсталације и опрему. У овој компанији ради више од 200 запослених. Компанија „НС плакат“ доо из Новог Сада награђена је за успешно пословање и постигнуте резултате у области услуга, док је привредник године Јанош Жембери, власник предузећа за телекомуникације „САТ-ТРАКТ“,  које послује од 1993.године као дистрибутер ЦАТВ опреме. „Златно перо провреде“ добила је новинарка РТВ-а Мирела Митрић, уредница редакције за пољопривреду.


Индустријска производња је у Војводини за три одсто већа у односу на прошлу годину, а прерађивачка индустрија 3,2 одсто. Настављамо да подржавамо наше привреднике, нарочито лауреате и дајемо подстрек свима у наредном периоду да годину која је пред нама реализујемо тако да буде много боља и квалитетнија, с обзиром на услове који су испред нас, истакао је Вучуревић.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести