Привредна комора Војводине обележила 101. годину рада

НОВИ САД: Окупљање и удруживање привредника у Војводини дуго је 101 годину, а Приредна комора Војводине обележила је ту значајну годишњицу управо сусретом с привредницима.
p
Фото: pkv.rs

Најуспешнијима су уручене годишње награде ПКВ-а „Коста Миросављевић”, којима се одаје признање за постигнуте резултате и подстичу нова остварења. Компанији „Ентеријер Јанковић” ДОО из Новог Сада признање је уручено за успешно пословање и резултате у области индустрије, у области пољоприведе награђена је Општа земљорадничка задруга „Жуњи–Силак” из Темерина, а у области услуга Компанија „Нафтахем” ДОО из Сремске Каменице. Привредница године је Тијана Филиповић из новосадске фирме ДОО „Дак комерц”, а привредник године Горан Јевтић из компаније ДОО „Енерyи нет” из Каћа.

Традиција дуга 101 годину нас обавезује на то да наставимо истим путем – да пружамо подршку привредницима и заједно постајемо усешнији, рекао је председник ПКВ-а Бошко Вучуревић.

Како је додао, овогодишњи добитници су својим радом, без икакве сумње, допринели томе да привредни резултати које је Војводина као регион прошле године постигла, надмаше оне из 2018.

То потврђују и подаци – спољнотрговинска размена војвођанског региона за целу 2019. годину већа је седам досто у односу на преклане и износи 13 милијарди евра. Војвођанска привреда је остварила више од трећине укупног извоза Србије, односно извезено је робе и услуга вредних шест милијарди евра, што је повећање од 8,6 одсто. У односу на 2018. годину боља је и покривеност увоза извозом и достигла је 90 одсто. Већа је и индустријска производња, а од 24 индустријске гране, у чак 17 су забележени бољи резултати, казао је Вучуревић.

По његовим речима, ти подаци потврђују да заједништво и повезаност дају најбољи резултат и показују да успех зависи од заједничког рада свих – Републичке и Покрајинске владе, Привредне коморе Србије, односно јединственог коморског система, и привредника. 

Циљ јединственог коморског система у Србији је да за своје чланице буде место на којем могу добити пуну подршку и конкретну помоћ. ПКВ се труди да обезебди привреди квалитетан пословни амбијент, да размена знања, искуства и идеја буде стална, а бизнис и стварање такве амосфере увек су у првом плану, рекао је  Вучуревић.

Фото: vojvodina.gov.rs


Милићевић: Завршене многе инвестиције

Повезивање привредника из Војводине у једну привредну асоцијацију  дуже је од једног века, а ту традицију баштини Приредна комора Војводине, рекао је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

Они су, додао је, још тад показали да су заједнички рад, размена искуства и знања, најбољи пут који обезбеђује развој и унапређивање посла.

Повезивање и заједничко деловање постулати су рада Покрајинске владе у последње четири године, која заједно Владом Србије, другим институцијама и локалним самоуправама, даје видљиве резултате, а завршене су многе важне инвестиције, међу којима и „Жежељев” мост, зграда Радио-телевизије Војводине, Научно-технолошки парк у Новом Саду... Да је то прави пут од којег нећемо одступити показују и резултати из прошле године јер су расли и БДП и спољнотрговинска размена, а истовремено је смањена стопа незапослености, поручио је Милићевић.


У име награђених захвалио се генерални директор Компаније „Ентеријер Јанковић” Божо Јанковић, који је истакао да признање ПКВ-а значи много, али исто толико и обавезује.

За мене и моју компанију, а сигуран сам и за све остале добитнике, та награда много значи јер показује да наш рад неко прати и поштује и, истовремено, потврђује да напоран рад и залагање морају дати позитиван резултат и зато сматрам да је и те како важно ценити рад и оне који стварају нову вредност, рекао је Јаноквић.

Како је додао, квалитет пословања његове компаније одавно је потврђен ван граница наше земље, а практично целокупну производњу пласирају на страна тржишта.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести