Око 90 одсто обвазника АПР-а пријавило стварне власнике

БЕОГРАД: Директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић изјавио је да је до сада око 152.000 правих лица испунило обавезу да пријави стварне власнике и управљачку структуру, што је 89 одсто прваних лица евидентираних у централном регистру АПР.
agencija za privredne registre
Фото: apr.gov.rs

"Евиденција је заснована на закону који обавезује евидентирање стварних власника за све форме привредних друштава, осим јавних акционарских друштава, задруге, огранке страних привредних друштава, удружења и пословна удружења, установе, као и страна представништва. Сви имају обавезу да у року до 15 дана евидентирају стварне власнике, а ако дође до промене власничке или управљачке структуре, дужни су да пријаве и те промене", рекао је Лучић за Танјуг.

Истакао је да је успостављањем ове електронске евиденције Србија направила значајан искорак, јер евиденција има двојаку улогу.

Прво да побољша транспарентност у пословном свету, како би свако заинтересован могао на сајту АПР да провери стварне власнике, а друго да органима контроле државе, као што су Пореска управа, МУП, Управа за спречавање прање новца, тужилаштво и Народна банка Србије омогући да из свог делокруга рада у домену борбе против прања новца и финансирања тероризма што ефикасније делују.

"До сада је ту обавезу испунило око 152.000 обвезника, што је 89 одсто од укупног броја. Обавеза АПР-а је да подноси прекршајне пријаве против обвезника, односно заступника, ако ту обавезу нису до сада извршили", рекао је Лучић.

Он је навео да је у току израда измена закона којим ће ова материја бити додатно регулисана, а који ће бити усклађен са Акционим палном за спровођење Стратегије за борбу притив прања новца од 2022. до 2024. године и нагласио да је у нацрту доста новина, пре свега, у погледу дефиниције појма стварни власник.

"У претходном периоду смо били сведоци да су одређена правна лица у јавност износила детаље о томе да су нека физичка лица давала огромне новчане позајмице, готово алтруистички, да би помогла рад тог правног лица. Смернице међународних организација кажу да се та физичка лица морају евидентирати, јер скоро по правилу, иако их нигде нема у организационој структури правног лица, имају одлучујући утицај на доношење одлука у том правном лицу", најавио је Лучић.

Додао је да је до сада обвезник уписивао податке о правом власнику само у евиденцију и потврђивао то квалификованим цертификатом, док је документацију из које се види због чега је конкретно физичко лице уписано као стварни власник имао обавезу да држи у својим пословним књигама у свом пословном простору и да је да на увид органима контроле.

"У овом Нацрту закона предвиђено је да ће сви обвезници бити дужни да ту документацију доставе на централну евиденцију портала АПР и да она не буде доступна широј јавности, већ само органима контроле који тако могу врло лако да их користе и још брже идентификују евентуалне претње нашем пословном амбијенту", рекао је Лучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести