Онлајн конференција привредних комора Војводине и Казабланке

НОВИ САД: У Привредној комори Војводине одржана је онлајн конференција“ Привредна комора Војводине – Привредна комора Казабланке“.
р
Фото: pkv.rs

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић  истакао је да је  онлајн конференциа потврда  више него добре сарадње са Амбасадом Краљевине Мароко у Србији.

Подсетићу да је Привредна комора Војводине 2019. године реализовала посету привредне делегације  Краљевини Мароко , што је била прва привредна посета Привредној Комори Казабланке из Републике Србије још од 1993 године. Резултати те посете су итекако видљиви, обе пословне заједнице су биле врло заинтересоване а започети су и нови пословни планови истакао је Вучуревић .

Због пандемије Ковида- 19 , пословна посета делегације ПК Казабланке Војводини крајем марта прошле године није реализована ,  а на пољопривредном сајму био и је планиран пословни форум Србија- Мароко. То је оно што нас чека. До тада ћемо наше планове дефинисати путем оваквих сусрета- онлајн конференција .

У привредној сарадњи са Мароком постоји велики неискоришћени потенцијал. Приоритет са наше стране су примарна пољопривредна производња, прехрамбена индустрија, али и сектор услуга, као што је ИТ индустрија.

Спољнотрговинска робна размена АП Војводине са Краљевином Мароко чини 22, 4 % укупне спољнотрговинске робне размене Републике Србије и Краљевине Мароко.

Привредна комора Војводине наставиће сарадњу са Амбасадом Марока у Београду, Привредном комором Казабланке као и Агенцијом министарства пољопривреде Марока- тренутно у онлајн формату истакао је Вучуревић.

Амбасадор Краљевине Мароко  у Републици Србији Мохамед Амин Белхаж истакао је   посебну  захвалност  на иницијативи и подршци Привредној комори Војводине јер ради на повезивању  и јачању економских веза поготово између региона Казабланке и Војводине.  Ова конференција дешава се после две врло важне ствари- наставак заседања мешовите државне комисије између Републике Србије и Краљевине Мароко  током које су настављени преговори о режиму слободне трговине  и усвојен је меморандум о разумевању поготово у сектору туризма.  Друга важна ствар је  , нагласио је амбасадор Белхаж , посета привредне делегације из Војводине 2019. године када је потписан споразум о сарадњи између Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Казабланке.

Данашња конференција је наставак активности започетих тада – са обе стране су детектована три основна сектора: индустрија , туризам и грађевинарство. Ово је одлична прилика за све компаније из Србије да преко Марока уђу на тренутно највеће тржиште на свету- Афричко тржиште.

Желим и да изразим саучешће грађанима Новог Сада због смрти Ђорђа Балашевића истако је амбасадор Белхаж и додао да је његовим одласком на губитку музичка сцена целог региона.

Током онлјан конференције председник Привредне коморе Казабланке Јасир Адил истако је да бројке показују да можемо да сарђујемо више и искористио прилику да позове две бизнис заједнице да искористе шансу за сарадњу.

Презентацију Привредне коморе Војводине и војвођанског региона одржала је Јелена Бјелановић, секретар Кабинета председника ПКВ а  секретари Удружења индустрије Зоран Трповски, , услуга Бранилав Мамић  и пољопривреде Младен Петковић  говорили су о утицају пандемије на поједине области привреде као и о плановима и могућностима сарадње са комором Казабланке , посебно у области пољопривреде.

Модератор онлајн конференције био је Милан Стојанов, шеф кабинета председника Привредне коморе Војводине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести