Основан Пословни савет за лакше пословање на Западном Балкану

ТИРАНА: Коморски инвестициони форум западнобалканске шесторке (КИФ ЗБ6), на данашњој седници Управног одбора у Тирани, основао је Пословни савет који ће, у име 400.000 компанија које окупља заједничка регионална комора, на терену пратити отклањање препрека за успешније привређивање унутар региона и са ЕУ, и о томе редовно информисати западнобалканске владе.
ccadezz_pks_04
Фото: Танјуг (Видео)

Такође предлагаће мере које ће привредницима олакшати пословање и смањити трошкове, наводи се у саопштењу Привредне коморе Србије (ПКС).

Председнике шест регионалних комора, чланица Коморског инвестиционог форума, данас поподне примиће албански премијер Еди Рама, а потом ће разговарати и са министарком финансија и економије Анилом Денај.

“Оснивањем Пословног савета у чијем саставу су власници и менаџери 16 великих пословних система, који имају компаније и пословне операције у целом региону, обезбедићемо још активније учешће пословне заједнице у изградњи заједничког регионалног тржишта и јединствене инвестиционе дестинације на Западном Балкану и успостављању чвршћих регионалних економских релација“, изјавио је у Тирани председник Привредне коморе Србије и КИФ ЗБ6 Марко Чадеж.

Чланови новооснованог Савета су истакнути привредници, регионални бизнис лидери, из свих шест западнобалканских економија и готово свих производних и услужних сектора, представници великих пословних система: албанских - БАЛФИН, Агна и Инфософт групе, босанскохерцеговачких - MS Wood, Сарајевски кисељак и Микроелектроника, косовских - Деволи корпорација и Алби група, црногорских - Воли, Требјеса и Портонови, македонских - Алкалод и М6/Тиквеш и српских - Еликсир група, Нелт и Милшпед.

Пословни савет ће, по речима Чадежа, бити саветодавно тело заједничке регионалне коморе и његова снажна подршка у заступању интереса и предлога пословне заједнице пред владама региона.

Рекао је да ће бити иницирани редовни, квартални састанци са председницима, премијерима и ресорним министарствима, на којима ће, на основу информација са терена и анализа, износити иницијативе и предлоге за брже отклањање баријера успешнијем пословању и регионалном повезивању компанија појединачно и привреда у целини.

То је, истиче Чадеж, утолико важније јер регионална сарадња никад није била потребнија.

“Од брзине којом се будемо договарали и договоре спроводили, отклањали баријере за међусобно пословање и изградњу заједничког тржишта, зависиће и брзина опоравака привреда региона од последица пандемије. А у том послу нико више не може да помогне од самих привредника који су сваки дан на терену, који примењују прописе, чији људи и роба путују регионом, прелазе границе и наилазе на низ препрека које је могуће отклонити ако радимо заједно и посвећено, ако имамо економски приступ решавању проблема”, истиче Чадеж.

Посебно је нагласио и значај америчке подршке економској нормализацији, опоравку и расту западнобалканских економија након потписивања вашингтонског споразума и подршке ЕУ кроз Економски и инвестициони план за Западни Балкан који ће сутра бити обелодањен.

Пословни савет ће, указује председник КИФ-а, бити и део платформе за комуникацију привреде региона са институцијама у Бриселу у спровођењу новог Акционог плана за успостављање заједничког тржишта за период до 2024. године, чије је усвајање предвиђено на новембарском самиту ЕУ и ЗБ у Софији, као и у процесу инклузивног проширења за које се заједничка регионална комора у име пословне заједнице залаже, са жељом да оно стартује већ током немачког председавања ЕУ.

Чадеж је изразио задовољство што су предлози мера за слободан проток људи, робе, услуга и капитала које је доставио Коморски инвестициони форум у склопу израде новог акционог плана за заједничко регионално тржиште, уврштени у радну верзију документа.

О улози бизнис заједнице региона и Пословног савета у спровођењу новог акционог плана, као и о припрема за Самит у Софији, председници комора региона разговарали су и са представником Генералног директората ЕК за проширење Томасом Хаглајтнером, који се путем видео линка укључио у рад данашњег заседања Управног одбора КИФ ЗБ6.

ЕУ снажно подржава стварање јединственог регионалног економског простора, поручио је Хаглајтнер, истичући да је интеграција Западног Балкана у ЕУ од стратешког значаја, чему ће допринети и инвестициони план за економски развој и уклањање трговинских баријера у региону.

Што се пре регион развије у стабилну економију то је боље и за ЕУ, рекао је Хаглајтнер.

Приватни сектор је, по његовим речима, у фокусу развоја, а Коморски инвестициони форум кључни играч у процесу успостављања правног оквира који ће омогућити привреди да ужива бенефите и допринесе функционисању јединственог економског простора, наводи се у саопштењу.

Чадеж и Рама: Што пре спровести потписане споразуме

Албански премијер Еди Рама и председници привредних комора региона - чланица Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке (КИФ ЗБ6), сложили су се данас у Тирани да је за јачање стабилности, конкурентности и економски напредак региона од пресудне важности да се потписани споразуми што брже спроведу.

Како је изјавио Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) и Коморског инвестиционог форума, преносећи кључне акценте са поподневног састанка у Влади Албаније, то је неопходно да би привреда и грађани осетили конкретне користи регионалних економских интеграција - изградње заједничког тржишта без баријера и чвршћег повезивања компанија у региону.

Он је навео да ће захтев за доследну и хитну примену постигнутих договора и споразума заједничка регионална комора Западног Балкана, која представља око 400.000 компанија - чланица шест националних комора, упутити председницима влада свих земаља у региону.

Након оснивања Пословног савета као свог саветодавног тела, Коморски инвестициони форум пратиће свакодневно напредак на терену, у отклањању препрека за успешније привређивање унутар региона и са ЕУ и о томе редовно информисати западнобалканске владе, предлажући мере које ће обезбедити слободан проток људи, робе, услуга и капитала и тако привредницима олакшати пословање и смањити трошкове, најавио је Чадеж, каже се у саопштењу ПКС-а.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести