ОВА НАМИРНИЦА ХИТНО ПОВУЧЕНА С РАФОВА Пронађена СМРТОНОСНА БАКТЕРИЈА, проверите да ли сте их јели

Државни инспекторат Републике Хрватске обавестио је потрошаче о опозиву производа домаћа димљена кобасица 400г због утврђене бактерије Листериа моноцитогенес.
Prvi međunarodni festival kobasice Dunavske regije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Први међународни фестивал кобасице Дунавске регије Фото: Дневник.рс

Спорна кобасица се продаје на пијацама у Мурском Средишћу, Лудбрегу, Горичану, Вирју, Копривници, Загребу, Задру, Бенковцу, Виру, Водицама, Пировцу, Новаљи.

Прошле и претпрошле године у Хрватској је забележена права мини епидемија опасних бактерија, која је пронађена у чак 14 производа. Радило се о кобасицама, филетима лососа, кајмаку, туњевини и пастрмки, јагери, белом луку.

Листерија је опасна јер често изазива инфекцију централног нервног система. Инфекција може довести до парализе можданих нерава и удова, менингитиса, енцефалитиса (запаљења мозга), па чак и смрти.

Лечи се специфичним антибиотицима.

Инфекција може да доведе до смрти

Инфектолози упозоравају да листерија често изазива инфекцију централног нервног система. Бактерија има посебну тенденцију да нападне мождано ткиво и мождане мембране. Инфекција листерије може довести до парализе можданих нерава и удова, менингитиса, енцефалитиса (запаљења мозга) и смрти.

Лечи се специфичним антибиотицима. Стручњаци, лекари и научници, упозоравају на високу стопу морталитета. Без обзира на терапију, укупна стопа морталитета особа код којих се јаве симптоми инфекције креће се између 20 и 30 посто, истичу хрватски инфектологи.

Листериоза је далеко најсмртоноснија у групи болести које се преносе храном и има највећу стопу смртности код заражених који развију симптоме.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести