Почела подела туристичких ваучера за 2018.

Акција доделе туристичких ваучера у вредности од пет хиљада динара наставља се и ове године, а по први пут у односу на протекле три године од када се на овај начин жели подстаћи развој домаћег туризма биће укључени и градови Ниш и Крагујевац, док су Нови Сад и Београд и даље ван ове понуде, а задржано је правило о минимум пет дана односно пет ноћења. 
Najviše domaćih turista se odmaralo u  hotelu “Radan” u Prolom banji  Foto: prolombanja.com
Фото: Највише домаћих туриста се одмарало у  хотелу “Радан” у Пролом бањи  Фото: prolombanja.com

 Заинтересовани грађани су већ с првим данима јануара почели да подносе пријаве на шалтерима пошта ЈП “Поште Србије”, па је у Министарство трговине и туризма већ стигло неколико стотина пријава. У Служби за информисање министарства кажу да се први туристи са ваучерима могу очекивати већ после 1.фебруара јер треба да прође 30 дана од подношења пријаве до коришћења ваучера. И ове године туристи се могу пријављивати до 15. октобра, а ваучере треба да искористе до 20. новембра.

Почетак нове пословне године је и прилика и да се резимира прошлогодишњи учинак, јер Влада Србије намерава да ове године издвоји  400 милиона динара за 80.000 ваучера.

„Број пријављених угоститеља сваке године расте па се у 2017.  повећао за трећину у односу на 2016. што указује на поверење које приватни сектор има у државу. Тако је акција “Ваучери за одмор у Србији” уз промотивну кампању Туристичке организације Србије  “Моја Србија” значајно  утицале да промет домаћих туриста  расте  и да се грађани не само одмарају у својој земљи већ и да је боље упознају“, кажу у Служби за информисање Министарства трговине, туризма и телекомуникација.


Очекује се мање папирологије

Намера је и да се поједностави процедура при подношењу захтева за добијање ваучера, али грађани још увек треба да поред пријаве пошаљу и фотокопију личне карте или пасоша и потврду о резервацији. Пензионерима треба и копија решења о оствареном праву на пензију и фотокопија или оригинал пензионог чека. Запослени чија примања месечно не прелазе износ од 60.000 динара треба да доставе и оригинал потврду о запослењу и заради.


Током 2017. године стигло је чак 92.000 захтева, дупло више него током  2016.године, када је било  46.000 захтева. Лане су домаћи гости боравили у  916  хотела, мотела, домаћој радиности, што је за трећину више него претходне године. И током 2017. с ваучерима највише су путовали пензионери (53,7 одсто), потом грађани са примањима мањим од 60.000 динара ( 35,5 одсто), а свега десет одсто незапослени.

Непознато је колико је захваљујући  ваучерама држава зарадила, јер РЗС и НБС нажалост још увек немају механизам праћења потрошње домаћих гостију. Зна се, да је девизни прилив од туризма у првих десет месеци у 2017.  растао по стопи од 14 одсто. Познато је, да је  у првих десет месеци 2017. број долазака домаћих туриста порастао за 7,7 одсто у односу на исти период 2016 и да је  лане у просеку било забележено 6,8 ноћења.

Са ваучерима се највише ишло у бање, и то Сокобању, Пролом Бању, Луковску Бању, Врњачку Бања, Бању Ковиљачу и у  Горњу Трепчу, потом на планине Златибор, Дивчибаре, Копаоник, Тару. Највише домаћих туриста се одмарало у  хотелу “Радан” у Пролом бањи, вили “Мина “ на Златибору , одмаралишту “Подриње” у Бањи Ковиљачи и “Ненад Добродолац”  на Копаонику.

Током спровођења акције доделе ваучера Туристичка инспекција је била непрекидно укључена у процес доделе и коришћења ваучера, континуирано је пратила и решавала евентуалне притужбе којих је према  евиденцији било у малом броју. Угоститељи, а и корисници су углавном имали примедбе када је реч о промени резервација, док је занемарљив број неискоришћених вучера – кажу у министарству.

Зорка Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести