Предузетници: Минималац и остале мере одржали привреду

БЕОГРАД: Предузетницима, као и власницима и радницима микро, малих и средњих предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника током трајања ванредног стања чиме су стекли услов да аплицирају за помоћ државе, данас је исплаћен мартовски минималца, а представници предузећа која су искористила помоћ кажу да су мере биле неоходне да би опстали.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Заменик директора АМЦ Афродите Моде Цоллецтион Афродита Бајић наводи да је ситуација због вируса корона веома утицала на пословање њиховог предузећа, али упркос томе нису отпустили ниједног радника, чиме су стекли услов на коришћење мера које су им, како каже, помогле да опстану.

"Најпре смо испунили услов за мере тиме што нисмо дали отказ никоме ни на неодређено ни на одређено време, још смо и запослили једног менаџера за бржу и квалитетнију огранизацију. Мере нам много значе, јер без тога не бисмо опстали", рекла је Бајић за Танјуг.

Према њеним речима, текстилна индустрија је нископрофитабилна, на тржишту се носе са правом и нелојалном конкуренцијом, а вирус корона је још више отежао посао.

"Међутим, колико је тежак овај период, свесни смо да ће толико бити тежак и период када престану мере, када почнемо да отплаћујемо порезе, када кредити почну да теку, због тога смо ми аплицирали и за кредит за ликвидност код Фонда за развој", рекла је Бајић

Драгана Неранџић, заменик директора фирме Драгон Њоод, која се бави производњом ентеријера и намештаја, каже да је ситуација у вези са вирусом корона утицала и на њихово пословање, али су успели да одрже ниво производње на минимум, од 25 до 30 одсто него у нормалним околностима.

"Оно што је дефинитивно помогло јесу мере које су пре месец дана Влада Србије и Привредна комора Србије донеле, јер су мере олакшале наш тренутни начин рада и надамо се да ће сада полако све кренути на боље", рекла је Неранџић.

Менаџер продаје у агенцији за некретнине "Цветковић-Рошков" Душанка Ковачевић каже да су последице вируса крона утицале и на сектор некретнина пођеднако као и на све друге секторе.

"У нашој привреди утицао је у смислу хибернације тржишта, јер су наше активности прекинуте у складу са препорукама Министарства здравља и СЗО, а све уредбе које је донела Влада Србије ми смо одмах применили, што значи да агенти и кијенти нису долазили у канцеларију, а и наш посао је везан за теренски рад", објаснила је Ковачевић.

Она напомиње да је јако важно што су мере државе за помоћ привреди дошле у прави моменат и на прави начин, додајући да њима пуно значе.

"Оно што је статистички податак јесте да две трећине предузетника ради и даље захваљујући помоћи коју смо добили. Наравно, кроз друге начине помоћи, кроз кредите Фонда за развој, апсолутно сматрам да је то једна велика ствар која ће нам помоћи да превазиђемо ово у чему смо заједно", закључила је Ковачевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести