Прошле године наплаћено 1.598,2 милијарди динара пореза

БЕОГРАД: Пореска управа је прошле године наплатила приходе у укупном износу од 1598,2 милијарде динара, изјавио је данас помоћник директора Пореске управе Раде Шевић.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

На панелу о реформи Пореске управе који је одржан у оквиру Копаоник бизнис форума, Шевић је истакао да су прошле године, упркос пандемији, сви јавни приходи из њихове надлежности наплаћени у већем износу у односу на 2019. годину, осим оних чији је део наплате одложен за почетак 2021.

Шевић је истакао да је наплата јавних прихода и у 2021. години била висока и додао да је у прва три месеца ове године износила 438,6 милијарди динара, док је у истом периоду 2015. износила 267,7 милијарде динара.

Прошле године у истом периоду наплата пореза је износила 392 милијарде динара.

Истакао је да је од 1. јануара 2015. године до краја 2020. године Пореска управа извршила око 100.000 контрола и да је обрачунала новооткривене јавне приходе у износу од више од 134 милијарде динара.

Шевић је навео да Пореска управа посебне активности спроводи у борби против сиве економије, већим контролама, али и учешћем у одржавању наградне игре “Узми рачун и победи”.

Посебно је истакао значај дигитализације Пореске управе која је, каже Шевић, посебно значила у доба пандемије.

Најавио је да ће се реформа и дигитализација Пореске управе наставити, јер је она, каже, “кичма” свих осталих система, али и кључни носилац борбе против сиве економије.

Професор ФЕФА факултета и консултант КПМГ Милица Бисић истиче да је Пореска управа остварила велики напредак у области дигитализације, што јој је, каже, допринело да брзо одговори на спровођење мере Владе Србије током пандемије.

Истиче да је истовремено и напредак то што је прва електронска пријава уведена 2014. године, а да су све остале пријаве уведене почетком ове године.

“То је велики успех, имајући у виду објективно оскудне материјалне и ограничене људске капацитете”, каже Бисић.

Досадашњи напредак у области дигитализације је, додаје она, добра основа за следећи корак трансформације Пореске управе, а који се, објашњава, односи на технички олакшавање плаћање пореза пореским обвезницима.

Бисић је истакла да је просечна старост у Пореској управи око 55 година, те да је пред том институцијом и промена кадрова, у смислу смене генерација.

Виши специјалиста за јавни сектор у Светској банци Срђан Свирчев каже да план трансформација Пореске управе садржи многе препоруке ММФ-а и Светске банке, што је похвалио.

“Модернизација Пореске управе иде у једном добром правцу”, примећује Свирчев и додаје да грађани и порески обвезници ни не знају за многе промене у управи.

Као једну од најважнијих промена, Свирчев је навео то што су од Пореске управе одвојени они послови који нису ни припадали под њен мандат, а тицали су се појединих такси.

Свирчев каже да је то запосленима у Пореској управи одузимало много посла, те су људски ресурси били “закључани” за послове који су припадали управи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести