Рат против короне: Компаније и грађани масовно дају донације

БЕОГРАД: Бројне компаније, пословна и удружења грађана, као и појединци масовно су се укључили у разне хуманитарне акцијебило путем донација у новцу, роби или личним волонтерским радом како би пружили подршку борби Србије против корона вируса и помогли нашим најугроженијим сународницима.
korona virus, pixabay
Фото: pixabay

Еликсир Група је један од компанија која је исказала солидарност са заједницом у овој кризи донацијом од 30 милиона динара за набавку респиратора и медицинске опреме за подршку здравственом систему Србије. 

“Солидарност и одговорност су у овим данима најважнији. Ова донација значи више шансе за спасавање живота људи, више стабилности за наш здравствени систем и подршку здравственим радницима”, наводи Зорица Поповић, извршна директорка Еликсир Групе.

Додаје да су средства намењена набавци респиратора и неоходне заштитне опреме за здравствене раднике, па ће ово, уверена је, бити подршка оболелима, лекарима и техниччрима у целој нашој земљи. 

Председник општине Трстеник Александар Ћирић и народна посланица Милена Турк уплатили су донације Црвеном крсту у Трстенику из личних средстава, како би допринели ефикаснијем превазилажењу настале ситуације.

Данас у Београду, волонтери су почели са паковањем 173.000 пакета помоћи за пензионере чија су примања мања од 30.000 динара.

Акцију помоћи за 173.000 Београђана старијих од 65 година, чије су пензије мање од 30.000 динара, подржали су МК Група, Атлантик Група, Нелт, Авала Ада, Алцо Група - Пионир, Штраус Адриатик, Марбо - Пепсико, Бамби, Хенкел Србија, Подравка, Добро јутро кафа, Меркатор-С, Ал Дахра, Јумис, Н спорт, Најсфудс ресторани (Nicefoods, McDonalds), Планет Вин 365, Нестле Адриатик С, Милшпед Група, Ројал експрес, Житоунија, Јафа Црвенка, Дреник, Југенхајнрих, Данубиус, Сентела и Житопромет Рума. 

Чланице секције "Прело" које делују у саставу Културно-уметничког друштва "Ђидо" у Бечеју, почеле су да шију маске за вишекратну употребу, које бесплатно деле суграђанима.

У недостатку заштитне опреме, Светлана Главашки, Стефанија Бугарски, и Нада Сретеновић своје слободно време преусмериле су на радионицу за израду платнених маски.

Чланица КУД-а "Ђидо" Светлана Главашки, која је свој кухињски простор претворила у праву малу радионицу, каже да је до сада сашила око 200 маски и додаје да некад и до поноћи остане за шивећом машином.

Пожаревљанин Живорад Ђурић, иницијатор многих хуманитарних акција, донирао је данас новчана средства Инфективном одељењу Опште болнице Суботица.

Ђурић је позвао све грађане Србије, који су у могућности, да следе његов пример и помогну у тешкој ситуацији у којој се налази наша земља због коронавируса.

Он је истакао да је донација коју је дао резултат добре сарадње и комуникације са градоначелником Суботици Богданом Лабаном.

Након више од недељу дана рада КарГо студентског волонтерског сервиса, Александар Вучић, председник Удружења грађана КарГо, најавио је данас да се ради на новој опцији која ће омогућити наручивања намирница преко апликације из највећих маркета, без чекања у реду и икаквог контакта. 

Компанија Телеком Србија донирала је 20 милиона динара здравственом систему у Србији како би помогла да се обезбеди додатна опрема за борбу против корона вируса. 

У координацији са Министарством здравља, Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", Клиници за инфективне и тропске болести, Клиничком центру Србије, Клиничком центру у Нишу и Покрајинском секретаријату за здравство у Новом Саду, донирано је по пет милиона динара за набавку тестова на Ковид-19, реагенаса, медицинске и друге опреме потребне у току трајања епидемије.

АИК Банка се још у укуорак прикључила хуманитарној акцији и уплатила Републичком фонду за здравствено осигурање 28 милиона динара за куповину 10 респиратора у циљу сузбијања епидемије изазване вирусом КОВИД - 19. 

Рајфајзен банка је такође у уторак донирала средстава за набавку 10 респиратора за болнице у Србији које лече наше грађане. 

На овај начин банка се прикључује акцији УНИЦЕФ-а, која за циљ има пружање што хитније помоћи здравственом систему наше земље у току пандемије вируса Ковид-19. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се данас са директором компаније “Хајникен Србија” Никосом Зоисом који се обратио Министарству са жељом да његова компанија донира 12 милиона динара за набавку респиратора.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимових каже да ће Европска комисија одборити да се средства из ИПА за Србију и текућих пројеката, у износу од 94 милиона евра, преусмере за подршку здравственом систему у циљу превенције даљег ширења корона вируса.

Влада Србије је саопштила данас да међународне организације, физичка и правна лица могу уплатити донације за помоћ у борби против епидемије болести КОВИД-19, у динарима или девизама.

Међународне организације могу уплатити донације у девизама на девизни рачун број: 840-1630-88-Извршење буџета Републике Србије-девизни рачун. 

Донације у динарима могу се уплатити на следеће рачуне: 840 - 732161843 - 59.

Текуће донације од међународних организација у корист Републичког фонда за здравствено осигурање:840-732351843 31 

Текуће помоћи ЕУ у корист Републичког фонда за здравствено осигурање: 840-744161843-57 

Текући добровољни трансфери од физичких и правних лица у корист Републичког фонда за здравствено осигурање.

Приликом уплате на наведене уплатне рачуне, у поље позив на број одобрења унети: 97 41601, са шифром плаћања 153 - за готовинске уплате, односно 253 - за безготовинско плаћање.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести