САМО 6 БАНАКА У СРБИЈИ ДАЈЕ СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ СА 10% УЧЕШЋА: Услови за одобравање строги, у неким банкама услов пренос зараде

У Србији, према подацима НБС, тренутно послује 20 банака, а грађани који желе да реше своје стамбено питање помоћу банкарске позајмице, то могу да ураде у 12 банака.
1
Фото: Pixabay.com

Стопа учешћа грађана смањена је са 20 на 10 одсто, за оне који купују прву некретнину, по препоруци Народна банка Србије (НБС) још у јуну 2020. године. Иако је од ове препоруке прошло три године за сада је ову праксу усвојило само шест банака.

У Србији, према подацима НБС тренутно послује 20 банака, а грађани који желе да реше своје стамбено питање помоћу банкарске позајмице, то могу да ураде у 12 банака.

Нова.рс је претрагом интернет страница банака дошли до податка да само шест банака одобрава овај проценат учешћа грађана, а то су ОТП банка, НЛБ Комерцијална, Еуробанк Директна, Ерсте банка, Банка Интеса и Банка Поштанска штедионица.

Поједине банке постављају посебне услове уколико купци некретнине желе да искористе право на учешће од 10 одсто. Тако на сајту Ерсте банке стоји да грађани који купују прву некретнину морају да имају зараду минимум 80.000 динара.

Наводе и да уколико грађани желе да подигну кредит са 10 одсто учешћа, не одобравају куповину кућа и станова који се налазе у оквиру кућа, као ни куповину станова у приземљу или на последњем спрату зграда. Такође, није могуће купити ни стан са видљивим оштећењима.

С друге стране, на сајту Банка Интеса у понуди имају опцију од 10 одсто за учешће, али не наводе да се то конкретно односи на куповину првог стана.

- Минимално учешће је 10 одсто од купопродајне цене непокретности, уколико се хипотека конституише на другој непокретности која није предмет финансирања стамбеним кредитом. У супротном, уколико се хипотека конституише на непокретности која је уједно и предмет финансирања стамбеним кредитом, минимално учешће је 20% од купопродајне цене - обавештавају из ове банке на свом сајту.

Еуробанк Директна у својој понуди има стамбене кредите са 10 посто учешћа, али за разлику од других банака, она своје потенцијалне клијенте условљава обавезним осигурањем кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НОКС).

Такође, већина банака, без обзира на то да ли кредите одобравају са 10 или 20 одсто учешћа, потенцијалне клијенте који подижу позајмицу за куповину стана, условљавају и пребацивањем зараде у своју банку.

(Курир)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести